22. TRAVNJA 2012. 10:21h

Izbori u Francuskoj: Hollande osvojio 28.4%, Sarkozy 25.5%, Le Pen 20%

Foto

Svijet
0

Tekst

Aktualni francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i socijalist Francois Hollande odmjerit će snage u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora, tvrde prvi neslužbeni rezultati nakon zatvaranja birališta u zemlji.

Prema istraživanju francuskog Ipsosa, Hollande je osvojio 28.4% glasova dok je 25.5% pripalo Sarkozyju. Za iznenađenje se pobrinula trećeplasirana desničarka Marine Le Pen koja je pridobila podršku 20% birača.

Čak 70% francuskih birača izašlo je do kasnog podneva na birališta diljem zemlje kako bi poduprli svoje favorite u prvom krugu izbora za francuskog predsjednika. BBCpiše da je ovo solidna statistika koja neznatno zaostaje za onom iz 2007. godine kada se rekordan broj građana odazvao na izbore.

Francoisu Hollandeu podršku je do podneva iskazalo 29.5% birača dok je za Nicolasa Sakozyja glasovao njih 25.5%, neslužbeni su rezultati koje je na Twitteru objavila grupa Anonymous. Prema njihovu izvoru, ljevičar Jean Luc-Melenchon zauzima treću poziciju s podrškom od 14.5%. Za vrat mu ''puše'' Marine Le Pen s 14% prikupnjenih glasova dok je centralist Francois Bayrou peti od ukupno 10 predsjedničkih kandidata s ''samo'' 11% glasova.

Francuzi koji žive u Australiji i Japanu prvi su izašli na glasališta kako bi u nedjelju ujutro iskazali podršku svojim kandidatima u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora. Pretpostavlja se da će u Fracuskoj tijekom dana, na 85.000 biračkih mjesta koji će biti otvoreni do 20.00 sati, glasovati oko 44 milijuna birača.

Reuters piše da ankete provedene uoči izbora predviđaju siguran ulazak u drugi krug aktualnom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju i njegovom glavnom oponentu socijalistu Francoisu Hollandeu koji, prema ispitivanju javnog mnijenja, ima najveće šanse za pobjedu.

No neki se i ne slažu s takvim prognozama te pretpostavljaju kako bi se stvari u drugom krugu mogle zakomplicirati te da Sarkozy još uvijek može iznenaditi i osigurati drugi uzastopni predsjednički mandat.

- Kada u drugom krugu Sarkozy i Hollande ostanu sami, Sarkozy će dobiti priliku da se nametne i ostavi Hollandea u drugom planu. Osim javne televizijske debate, pružit će mu se i prilika da prikupi glasove s centra, odnosno privuče birače Francoisa Bayroua koji su podijeljeni između ljevice i desnice. Ako mu to uspije i ako istovremeno pridobije veći dio glasača desničarke Marine Le Pen, aktualni predsjednik ima veliku šansu dokazati da su prognoze predizbornih anketa bile potpuno pogrešne - pretpostavlja Reurtesov urednik za politiku Paul Taylor.

Iako se Sarkozy u posljednjih pet godina uspio nametnuti kao jedan od važnijih svjetskih lidera, u zemlji mu je popularnost pala. Dijelom jer ga birači poistovjećuju s bogatašima, dijelom jer nije uspio obuzdati rast nezaposlenosti i tekuće ekonomske probleme.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!