24. KOLOVOZA 2015. 18:57h

IZBJEGLICE Hollande i Merkel: Ovo je izvanredna situacija koja će trajati

Francois Hollande, Angela Merkel

Foto

Svijet
0

Tekst

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su u ponedjeljak u Berlinu u zajedničkoj izjavi "ujednačen" odgovor Europe na izbjegličku krizu.

"Moramo pokrenuti ujednačen sustav prava azila", rekao je Hollande novinarima naglasivši da se radi o "izvanrednoj situaciji koja će trajati".

Kancelarka Merkel je istaknula da Europska unija mora što prije početi primijenjivati jednako pravo azila.

Kancelarka je tako?er zaželjela da se ove godine pokrenu centri za registriranje u zemljama ulaza, Grčkoj i Italiji. Nije otvoren niti jedan od tih centara u kojima se odvajaju migranti koji imaju pravo azila od ostalih od kraja lipnja kada je o tome donešena odluka i dodala da "ne mogu tolerirati takvo kašnjenje".

Naglasivši da su Francuska i Njemačka solidarne, francuski predsjednik je naglasio ujednačene podjele izbjeglica koji imaju pravo azila u Europi i dostojanstveno ispraćanje osoba koje su ilegalno ušle.

"Tako?er moramo pokrenuti ujednačen sustav prava azila, kao i zajedničke migracijske politike sa zajedničkim pravilima" i spomenuo "norme prihvata i definiciju sigurnih zemalja".

"Postoje trenuci u našoj europskoj povijesti kada smo suočeni s izvanrednom situacijom, danas je to slučaj i ova će izvanredna situacija trajati", zaključio je Hollande.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!