15. VELJAE 2012. 11:17h

Italija smanjuje vojsku: Više od 30.000 vojnika dobit će otkaz

Izraelski vojnici vraćaju se s operacije u pojasu Gaze, gdje su ubili 16 Hamasovih militanata.

Foto

Svijet
0

Tekst

RIM – Vlada je odbacila kandidaturu Rima za dobivanje organizacije Olimpijskih igara 2020. te donosi daljnje mjere rezova u potrošnji, ovoga puta u financiranju oružanih snaga. „Manje generala, a više tehnologije“, objasnio je ministar obrane Giampaolo Di Paola rezove koji će se provoditi u oružanim snagama, pa će broj vojnika biti smanjen sa 183.000 na 150.000, ali i broj časnika. Za plaće časnika i vojnika odlazi 75 posto budžeta obrane. Giampaolo Di Paola, prvo vojno lice (admiral) na čelu talijanskog ministarstva obrane, najavio je i smanjenje broja ratnih zrakoplova, koje se namjerava kupiti, sa 131 na 90 lovaca F-35.

Premda se moglo naslutiti u javnosti, ipak je iznenadila odluka talijanske nestranačke vlade premijera Marija Montija da ne potpiše jamstvo za kandidaturu Rima za dobivanje Olimpijskih igara 2020. Do danas, 15. veljače, vlade zemalja gradova kandidata trebale su potpisati jamstvo da će se iz državnog proračuna pokriti gubici u organizaciji igara. Gradonačelnik Rima, Gianni Alemanno, ostao je razočaran odlukom Montijeve vlade.

Monti je na konferenciji za novinare objasnio da Olimpijada u Rimu može “staviti u opasnost novce poreznih obveznika upravo u trenutku u kojem su stavljeni u iskušenje za pokrivanje državnog duga, a takva situacija će trajati još 20 godina”. Grad Rim predstavio je svoj plan za dobivanje Olimpijade te je bio predviđen trošak od 10 milijardi eura, ali je samo za 5 milijardi eura nađeno pokriće. To znači da bi ostalih 5 milijardi eura trebalo izdvojiti iz državnog proračuna. Monti nije htio potpisati takav ček te je dodao da bi i predviđeni troškovi mogli porasti, što se vidjelo za Olimpijskih igara u Ateni 2004. koje su pokopale Grčku, a više od predviđenih 9 milijardi eura potrošila je Velika Britanija za Olimpijadu u Londonu koja će se održati od 27. srpnja do 12. kolovoza 2012. Do sada je organizacija igara u Londonu stajala 12 milijardi eura, a britanski premijer David Cameron upozorio je Montija da se nikada ne zna koliko će se novca potrošiti za organizaciju takvog događaja.

Osim toga, Rim je za Svjetsko prvenstvo u plivanju 2009. potrošio duplo više novca od predviđenog, a novi objekti još ni danas nisu završeni, već se prvenstvo održalo na bazenima izgrađenima za Olimpijadu 1960. Sada mnogi traže i ostavku Alemanna, koji je forsirao kandidaturu Rima za Olimpijadu 2020.

Pogledajmo još koliko Italija troši za obranu. Za održavanje vojnog aparata izdvaja se svake godine 27 milijardi eura, što je 0,9 posto BDP-a. Prosjek u europskim zemljama je 1,6 posto BDP-a za oružane snage. Grčka je trošila čak 3,3 posto BDP-a za oružje. Dakle, Italija troši manje od ostalih zemalja, ali novci odlaze na plaće časnika i vojnika. Sada ima 22.250 časnika, a taj će broj biti smanjen na 18.000 časnika, dok ima 25.000 podčasnika, koji će također biti smanjeni na 18.000, dok će broj vojnika biti smanjen sa 142.000 na 115.000. Taj proces će trajati godinama, ali će na koncu trošak za plaće sa sadašnjih 75 posto biti smanjen na 50 posto ukupnog troška za obranu.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!