24. KOLOVOZA 2015. 08:47h

Islamska država digla u zrak slavni hram antičkog grada Palmire

Foto

Svijet
0

Tekst

Džihadisti skupine Islamske države nanovo su se okomili na svjetsko arheološko blago dignuvši u zrak slavni hram antičkog grada Palmire u Siriji, svrstan u baštinu čovječanstva, objavljeno je u ponedjeljak.

Prije manje od tjedan dana ekstremistička skupina odrubila je glavnu nekadašnjem šefu za starine u Palmiri Haledu al-Asadu, 82-godišnjaku, poznatom u čitavom svijetu po poznavanju tog jedinstvenog antičkog mjesta.

IS je već uništio nekoliko arheoloških dragulja u Iraku a u svibnju se domogao Palmire, nazvane "biserom pustinje", izazvavši veliku bojazan UNESCO-a i me?unarodne zajednice.

"IS je danas postavio veliku količinu eksploziva u hram Baal-Šamin i aktivirao ga. Zdanje je velikim dijelom uništeno", izjavio je u nedjelju Mamun Abdulkarim, glavni direktor za starine i muzeje u Siriji.

Istaknuo je da je "uništen zatvoreni dio hrama te da su se okolni stupovi urušili".

Hram Baal-Šamin počelo se podizati 17. godine a potom ga je povećao i uljepšao rimski car Hadrijan 130. Baal je božanstvo koje se štovalo diljem antičkog Bliskog istoka.

"Naša najmračnija predvi?anja nažalost se ostvaruju", rekao je Abdulkarim.

Džihadisti "su izveli smaknuća u antičkom kazalištu, u srpnju su uništili čuveni kip lava koji se nalazio na ulazu u muzej u Palmiri, te su muzej pretvorili u sud i zatvor. U utorak su ubili nekadašnjeg direktora za starine", zaključio je on.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!