19. VELJAE 2012. 17:34h

Iranski ministar nafte: Teheranu neće naštetiti smanjenje izvoza

Foto

Svijet
0

Tekst

Iran je zaustavio izvoz nafte prema Velikoj Britaniji i Francuskoj - piše na stranicama iranskog ministarstva nafte, izvjestio je Reuters.

Kao dio sankcija kojima se želi natjerati Iran da zaustavi razvoj nuklearnog programa članice EU-a predhodno su se dogovorile da će prestati uvoziti naftu iz Irana od 1. lipnja no čini se kako ih je Iran preduhitrio.

- Imamo druge klijente kojima namjeravamo prodavati naftu - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva nafte Alireza Nikzad, a sam ministar Rostam Qasemi izjavio je da smanjenje izvoza neće naštetiti Teheranu.

Iz Europske Komisije tvrde da nafte neće nedostajati te kažu da je ima dovoljno za potrebe tijekom najmanje 120 dana. Također, očekuje se da odluka neće previše utjecati na Francusku, koja je prošle godine uvezla svega 3 posto nafte iz Irana, dok je Velika Britanija uvezla još manje.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!