17. RUJNA 2013. 18:18h

Iran potvrdio razmjenu pisama s Obamom

Foto

Svijet
0

Tekst

Iran je u utorak objavio da je predsjednik Hassan Rouhani razmijenio pisma s ameri─Źkim predsjednikom Barackom Obamom, potvrdivši time rijedak kontakt izme?u dviju dr┼żava koje se spore oko iranskog nuklearnog programa, gra?anskog rata u Siriji i drugih pitanja.

SAD i Iran prekinuli su 1980. diplomatske odnose, ubrzo nakon što su studenti i islamisti─Źki militanti upali u ameri─Źko veleposlanstvo u Teheranu i nekoliko Amerikanaca uzeli kao taoce.

No, du┼żnosnici obiju dr┼żava izjavili su kako su otvoreni za izravan dijalog kako bi se pronašlo rješenje za višegodišnji spor oko iranskog nuklearnog programa, zbog kojega je Zapad uveo sankcije Iranu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Merzieh Afkham rekao je u utorak da je Obama poslao Rouhaniu pismo u kojem mu ─Źestita na izboru za predsjednika.

"Na to smo pismo uzvratili diplomatskim kanalima", rekao je Afkham, prenosi iranska novinska agencija ISNA.

Iako to rijetko ─Źine, to nisu prva razmjenjena pisma izme?u ─Źelnika SAD-a i Irana. Rouhaniev prethodnik Mahmoud Ahmadinejad pisao je Obami prije tri godine, a Obama je dva puta uputio pismo vrhovnom vo?i ajatolahu Aliu Khameneiu, 2009. i 2012.

 

(Hina)

 

 

Dalje.com
1/0