2. SRPNJA 2012. 16:39h

Iran: Simulacija napada na stranu vojnu bazu

Foto

Svijet
0

Tekst

 Iran je u ponedjeljak započeo s vojnim vježbama koje simuliraju napad na "stranu bazu" u regiji, a u njima se koristi cjelokupan iranski arsenal balističkih projektila, objavila je službena iranska novinska agencija Irna.

Vojne vježbe, nazvane "Veliki propovjednik - 7", koje će trajati tri dana, pokazat će djelovanje desetaka raketa, među kojima i balističkih raketa Šahab 3, koje mogu dosegnuti Izrael ili američke baze u regjii, dodaje Irna, pozivajući se na priopćenje Čuvara revolucije, pretorijanske garde režima koji kontrolira iranske raketne snage.

Vježbe se izvode u velikoj pustinji u središtu Irana gdje je izgrađena "replika zračne baze koja pripada jednoj stranoj sili".

U vježbama će se koristiti rakete iranskog balističkog programa - od Šahaba 1 i Fateha 110, čiji je doseg 200 kilometara, do Šahaba 3 koji može doseći ciljeve na 2.000 kilometara, prema istom izvoru.

Vježba će omogućiti da se provjeri preciznost i djelotvornost raketa.

Iranski dužnosnici nisu objavili prema čijoj su bazi napravili repliku, ali Teheran je tijekom posljednjih godina često prijetio da će napasti američke baze u Perzijskom zaljevu i na Bliskom istoku, ako Iran bude napadnut.

Izrael i SAD su u više navrata tijekom posljednjih mjeseci govorili o mogućnosti vojnih napada na iranska nuklearna postrojenja u slučaju da propadnu međunarodni napori kojima bi velike sile trebale uvjeriti Teheran da smanji svoj kontroverzni nuklearni program. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!