24. VELJAE 2012. 20:32h

IAEA procijenila da Iran proizvodi oko 20 posto više obogaćenog urana

Foto

Svijet
0

Tekst

U izvješću nakon posjete Iranu međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) piše kako nisu dobili odgovore na pitanja o nuklearnom programu te su zaključili da je moguće da je Iran postavio oko dvije tisuće novih cijevi za centifugu koje služe za obogaćivanje urana, u vojnoj bazi Fordo, piše BBC. S novim centrifugama procjenili su da Iran proizvodi oko 20 posto više obogaćenog urana, a AFP piše da je Iran povećao proizvodnju obogaćenog urana u posljednja 4 mjeseca.

Smatraju također i da se Iran priprema i za proširenje programa obogaćivanja urana u postrojenju u Natanzu i u Fordou.

IAEA je objavila svoje izvješće dva dana nakon što su iranske vlasti odbile zahtjev inspektora da posjete vojnu baza Parchi, koja se nalazi južno od Teherana.

Iran je, s druge strane, agenciji dao izjavu u kojoj piše da su optužbe neutemeljene te kako se pitanju može postupiti sa različitih stajališta.

Direktor IAEA-e Yukiya Amano u izvješću je pozvao Iran da se obrati agenciji i da odgovori na pitanja koja se tiču i Parachija, ali i da odgovori na pitanja stranih stručnjaka.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!