25. TRAVNJA 2012. 13:44h

I u BiH istraga o crnim fondovima HDZ-a 1990.

Foto

Svijet
0

Tekst

Afera Fimi media odjeknula je i u BiH. Istražni organi provjeravaju navode iz iskaza bivšeg HDZ-ovog rizničara da se novcem iz crnih fondova okoristio i jedan od dva hercegovačka HDZ-a.

S milijun i 200 tisuća neproknjiženih kuna Sanader je nakon raskola u hercegovačkom HDZ-u odlučio podržati HDZ 1990 i njegovog čelnika Božu Ljubića, ispričao je USKOK-u Mladen Barišić. Iskaz o radnom ručku u jednom restoranu na makarskoj rivijeri, na suđenju HDZ-u, bivšem premijeru i ostalima, u ponedjeljak je čitala sutkinja Ivana Čalić.

"Po tom razgovoru, meni je Ivo Sanader rekao da zajedno s gospodinom Ljubićem odem u posebnu prostoriju i da mu predam novac, odnosno onih prethodno dogovorenih milijun i 200 tisuća kuna koje sam imao kod sebe. Ja sam mu tada taj novac i predao", dio je Barišićeva iskaza.

Božo Ljubić danas je zauzet, u Strasbourgu, pa je jednom od stranačkih tajnika naložio da na medijske upite odgovori priopćenjem.

"Demantiram sve insinuacije i spekulacije koje se vežu za moje ime ili stranku HDZ 1990 iz navodnog iskaza gospodina Barišića danog USKOKU. Naime, nisu nam poznati detalji iskaza već samo fragmenti preneseni od strane medija.HDZ 1990 nije nikada dobio novčanu potporu od HDZ-a RH. Štoviše, gospodina Barišića nikada osobno nisam susreo."

Jesu li u pitanju insinuacije i spekulacije ili se jedan krak HDZ-ove korupcijske hobotnice, od Zagreba preko Tučepa protegao i do Mostara, provjerava Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, potvrdila nam je glasnogovornica Željka Kujundžija.

"Mi smo putem medija upoznati sa svjedočenjem Mladena Barišića na suđenju Ivi Sanaderu. Naravno da ćemo provjeriti ove podatke i ako se dokaže da postoji osnovana sumnja, naravno da ćemo obavijestiti tužiteljstvo BIH", rekla nam je Kujundžija.

Prikupljanje i analiziranje podataka za sada ne uključuje i saslušanje Bože Ljubića, koji priopćava da ga nitko iz SIPA-e i USKOK-a nije kontaktirao, kao ni saslušanje drugih aktera ručka u Tučepima o kojem je iskazao Mladen Barišić.

"Na kojem sam bio sa gospodinom Ljubićem, Ivom Sanderom, Lukom Bebićem i nekim drugim lokalnim služebnicima. Na tom sastanku, odnosno ručku bilo je raspravljano o situaciji 11. izbornoj jedinici", dio je Barišićeva iskaza. (Mediaservis)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!