ŽRTVE ZLOČINA 1944.-1946.

17. RUJNA 2009. 21:54h

I Srbija počinje s iskapanjem masovnih grobnica

Foto

Svijet
0

Tekst

Prve analize u Srbiji pokazuju da je u razdoblju od 1944. do 1946. godine ubijeno oko 80.000 ljudi, od čega je 60.000 bilo Srba.

Nakon Slovenije i Hrvatske, i u Srbiji je započelo utvrđivanje tajnih grobnica sa žrtvama zločina počinjenih u razdoblju od 1944. do 1496.

Naime, kako se doznaje, do kraja rujna trebala bi početi s radom Državna komisija za utvrđivanje grobnica, a u kojoj će biti i predstavnici Narodne skupštine Srbije, državnog tužiteljstva, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i slično, otkrio je to za Večernje Novosti Slobodan Homen, državni tajnik Ministarstva pravde.

Homen je kazao kako otkrivanje istine o zločinima počinjenim između 1944. i 1946. godine postaje državni posao koji će trajati godinama.

'U Sloveniji ima 500 grobnica, u Srbiji će biti i više'

- Zadatak je specifičan i kompliciran jer prve analize pokazuju da je u tom periodu streljano oko 80.000 ljudi, od čega su 60.000 bili Srbi, a 20.000 pripadnici drugih nacionalnih zajednica – rekao je Homen dodavši kako utvrđivanje grobnica neće biti nimalo lak posao.

Ilustracije radi, kazao je Homen, u Sloveniji je pronađeno oko 500 masovnih grobnica, a sigurno je da će u Srbiji taj broj biti daleko veći. Također, državni tajnik Ministarstva pravde istaknuo je kako će objavljivanje imena, lokacija i prava na sprovod kakav svaki čovjek ima, doprinijeti pomirenju našeg društva.

- Time će se Drugi svjetski rat vratiti u prošlost, gdje mu je i mjesto – zaključio je Homen.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!