9. KOLOVOZA 2012. 13:25h

I dalje traje bitka za Alep, u Teheranu razgovor o krizi u Siriji

Foto

Svijet
0

Tekst

Bitka za Alep u kojoj sudjeluju snage sirijske vlade i pobunjenici nastavila se u četvrtak nesmanjenom žestinom, dok se u Teheranu očekuje dolazak predstavnika desetak zemalja koje će razgovarati o krizi u Siriji, javlja agencija France Presse.

Sirijska vojska u četvrtak ujutro bombardirala je više četvrti u Alepu, drugom po veličini sirijskom gradu i gospodarskoj prijestolnici koja je presudna za nastavak pobune i u kojoj se borbe vode već dvadeset dana, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U četvrtak su već tijekom jutra u zemlji poginule 22 osobe, među kojima 17 civila i 5 pobunjenika. Najviše žrtava je u gradu i u pokrajini Alepu, gdje je poginulo 9 civila i 5 pobunjenika.

Istog dana Iran, glavni saveznik sirijskog režima, organizira u Teheranu "konzultativni sastanak" o Siriji na koji bi trebalo doći desetak zemalja koje "realno gledaju" na krizu.

Na njoj neće biti sirijskog predstavnika, rekao je izvor u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi rekao je da će dvanaest ili trinaest zemalja iz Azije, Afrike i Latinske Amerike sudjelovati na tom skupu o sirijskoj krizi koja traje gotovo 17 mjeseci i koja se s vremenom militarizirala.

Salehi je dodao da Teheran želi oživiti mirovni plan Kofija Annana, posrednika UN-a i Arapske lige za Siriju koji je prošlog tjedna odstupio s dužnosti nakon pet mjeseci uzaludnog pregovaranja.

Moskvu, drugog važnog saveznika Sirije, u Teheranu će zastupati njezin veleposlanik u Teheranu Levan Džagarjan, "bude li se skup doista održao", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Libanon, koji graniči sa Sirijom, te Kuvajt odbili su sudjelovati na skupu na koji neće doći ni Kofi Annan.

Teheran redovito optužuje zapadne zemlje, Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da vojno pomažu sirijskim pobunjenicima.

Iran i dalje pokušava ishoditi oslobađanje 48 svojih državljana koje je u subotu u okolici Damaska otela Slobodna sirijska vojska (FSA). (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!