3. SRPNJA 2012. 09:27h

HRW: U Siriji 27 logora u kojima zlostavljaju zatočenike

Foto

Svijet
0

Tekst

Sirijske obavještajne snage vode 27 logora širom zemlje u kojima se zlostavljaju zatočenici i izlažu se raznim vrstama mučenja, objavila je u utorak međunarodna humanitarna organizacija Human Rights Watch.

Zatočenike premlaćuju, čupaju im nokte, pale ih kiselinama i seksualno zlostavljaju, navodi organizacija u izviješću u kojem piše da su logori uspostavljeni s početkom obračuna predsednika Bašara al Asada s prodemokratskim snagama u ožujku 2011. godine.

Human Rights Watch obavio je razgovore s više od 200 osoba koje kažu da su zlostavljane u tim logorima. Jedan od zatočenika je posvjedočio kako su mu s kliještima gnječeni prsti, a s klamericom zaklamane uši, prsti i prsni koš. Smio ih je izvaditi samo ako bi progovorio, a kao najbolnije mučenje izdvojio je klamerice u ušima. Izlagan je i elektrošokovima uz pomoć kablova i automobilskog akumulatora te mučenjem elektrošokerima po genitalijama.

"Mislio sam da više nikad neću vidjeti svoju obitelj. Mučili su me tako tri puta tijekom tri dana", kazao je 31-ogodišnji zatočenik predstavnicima HRW-a.

Prema izviješću u tim logorima zatočene su desetine tisuća ljudi.

HRW pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a, u kojem se stalne članice Rusija i Kina protive mjerama protiv Sirije, na djelovanje. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!