6. SRPNJA 2012. 17:24h

Hitler zaštitio židovskog zapovjednika iz Prvog svjetskog rata

Voštana figura Adolfa Hitlera prije no što joj je 42-godišnji muškarac otkinuo glavu

Foto

Svijet
0

Tekst

Adolf Hitler navodno je osobno intervenirao kako bi se zaštitio jedan Židov koji je tijekom Prvoga svjetskog rata bio njegov vojni zapovjednik, prema pismu objavljenom u listu Jewish Voice.

Pismo je 1940. sastavio tadašnji zapovjednik zloglasnih nacističkih SS divizija Heinrich Himmler, a u njemu stoji kako suca Ernsta Hessa i njegovu obitelj treba poštedjeti od pogubljenja i deportacije "u skladu s Fuehrerovim željama".

Hess je zbog iskazanog junaštva u I. svjetskom ratu odlikovan ordenom, a kratko je zapovijedao Hitlerovom vojnom postrojbom u Flandriji. Nakon toga je radio kao sudac dok ga nacistički rasistički zakon nije prisilio da 1936. podnese ostavku na dužnost. Iste ga je godine po izlasku iz stana pretukao jedan nacist, stoji u dokumentu.

U molbi koju je tada uputio Hitleru, Hess je napisao: "Za nas je ovo neka vrsta duhovne smrti - da budemo obilježeni kao Židovi i izloženi općem preziru". Hess i njegova obitelj preselili su na neko vrijeme u dio sjeverne Italije gdje se govori njemački, no nakon određenog vremena svi su bili prisiljeni vratiti se u nacističku Njemačku. Ondje su otkrili kako Hitlerova odredba o njihovoj zaštiti više ne vrijedi.

Uspio je preživjeti rat, djelomično zahvaljujući i tome što mu je supruga bila talijanskog podrijetla, njegova sestra umrla je u Auschwitzu, no uspjela se spasiti i njegova majka koja je na vrijeme pobjegla u Švicarsku. Hess je po završetku rata ostao u Njemačkoj. Ondje je postao direktor Uprave Nacionalne željeznice sa sjedištem u Frankfurtu. Umro je 1983.

Hessova kći Ursula, koja danas ima 86 godina i živi u Njemačkoj u intervjuu za Jewish Voice je rekla kako je njezina obitelj u doba nacizma imala korist i od očeva kolege Fritza Wiedemanna, koji je postao jedan od Hitlerovih pomoćnika te je iskoristio svoj utjecaj kako bi se za njihovu obitelj zauzeo kod Fuehrera. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!