7. RUJNA 2013. 17:56h

HEZBOLLAH: Ako rat počne zahvatit će cijeli Bliski istok. Rusija je uz nas

Foto

Svijet
0

Tekst

Intervju s pripadnikom Hezbollaha, borcem iz Kusaira, o trenutačnoj mobilizaciji njihovih snaga za borbe u Siriji, koji je napravila Al Jazeera, donosi neke zanimljive podatke o odnosu snaga u Siriji i pripremama za skori rat. U nastavku teksta također donosimo izvješće Russia Today o odnosu snaga svjetskih sila koje se nalaze u moru oko Sirije.

Mobilizirate li se ovih dana?

- Da. Pripremamo se za veliku bitku i vjerujemo da ćemo pobijediti jer to je volja Božja.

Mi ne želimo borbe i rat, ali to je neizbježno i to dolazi!

Ima li ikakve koordinacije između Sirije, Irana i Hezbolaha?

- Naravno, mi smo na istom putu. I Rusija je uz nas. Ako rat počne, zahvatit će cijeli Bliski Istok.

Bog zna što će biti. Mi moramo čekati i vidjeti.

Imate li dovoljno oružja?

- Više od oružja imamo vjere i doktrine.

Trebate li više?

- Mi ne trebamo ništa, hvala Bogu. Imamo svega dovoljno i mi smo u svakom trenutku spremni kad nas Hassan Nasrallah (lider Hezbollaha) pozove.

Da vojne sile spremne na eventualni sukob govore i podaci  kojima raspolaže Russia Today. Prema njima, osim SAD-ovih i njegovih zapadnih pomagača, pred sirijsku obalu stiglo je i nekoliko ruskih brodova. Moskva tvrdi – bez namjere da se oružano umiješaju u sukob. Ali svakako će prikupljati obavještajne podatke za sebe, a vjerojatno i za režim Bašara al-Asada u Damasku. Russia Today ovako vidi odnos pomorskih snaga pred obalama Sirije:

SAD


U zoni akcije nalazi se pet višenamjenskih razarača klase Arleigh Burke: USS Ramage, USS Mahan, USS Stout, USS Gravely i USS Barry. Svaki na sebi nosi više desetaka krstarećih raketa Tomahawk, koje su korištene i u 'zračnim' intervencijama u Libiji 2011. godine. Rakete Tomahawk koriste se za preciznije gađanje odabranih ciljeva, a domet im je oko 1850 kilometara. Projektili zemlja-zrak štite ove brodove od napada.

RT navodi da bi pod vodom mogla biti i jedna od četiri američke podmornice s krstarećim projektilima (jedna može nositi do 154 rakete Tomahawk). Inače, te podmornice mogu nositi i nuklearnu balistiku. 

Otprije je poznato da su Amerikanci svojoj floti pridružili i amfibijski transportni brod USS San Antonio s nekoliko helikoptera. Iako SAD odlučno tvrdi da ne planira nikakvu kopnenu invaziju u Siriji, riječ je o brodu napravljenom da izvrši kopneno iskrcavanje do 800 marinaca. Prema nekim interpretacijama koje navodi RT, marinci bi mogli biti dopremljeni za slučaj da treba kontrolirati spremišta sirijskog kemijskog oružja.

Relativno blizu, u Crvenom moru nalaze se i 'supernosač' aviona Nimitz, krstarica Princeton, te razarači William P. Lawrence, Stockdale i Shoup. Sjeverom Arapskog mora plovi nosač aviona Harry S. Truman, skupa s brodovljem koje ga štiti. Sve skupa, to je skoro 20 plovila koja se brzo mogu angažirati u ratu u Siriji.

RUSIJA


Zasad jedina sila u moru pred Sirijom koja na obali ima svoju bazu – Tartus. Doduše, prema više izvora, to već godinama nije klasična vojna baza. 

Russia Today, medijski TV projekt ruske vlade, spominje, ali ne potvrđuje informacije o velikom broju ruskih ratnih brodova poslanih u istočni Mediteran. Među njima su navodno, ili će biti do kraja mjeseca:desantni brodovi Nikolaj Filičenkov, Aleksandr Šabalin, Admiral Nevelski i Peresvet, zatim razarač Nastojčivij, korvetaŠtil, raketna topovnjača Ivanovec, raketna krstarica Moskva te fregate Smetljivij i Neustrašimij. Tu je i izviđački brod Priazovjepraćen desantnim brodovima Minsk i Novočerkassk, prenosi Tportal.

Nije objašnjeno što bi toliko brodova, posebno desantnih, radilo u zoni očekivanog rata. Pogotovo ako je vjerovati izjavama ruskog vojnog vrha da ne namjerava ratovati 'ni posredno ni neposredno'. 

FRANCUSKA

Fregata Chevalier Paul, jedna od najmodernijih kojima ova država raspolaže, namijenjena je proturaketnoj obrani. Tu je i transportni brod Dixmude. Vojni vrh demantira da će sudjelovati u vojnoj akciji, ali sudjeluju u treninzima i pripremama operacije. Bude li Francuska sudjelovala u napadačkim akcijama, to će vjerojatno činiti zračne snage.


ITALIJA


Dva talijanska ratna broda, fregata i razarač torpeda, spremni su za isplovljavanje, ali trebali bi se uputiti ne u Siriju, nego prema susjednom Libanonu. Zbog straha od širenja sukoba i na tu državu, Talijani žele zaštititi 1100 talijanskih vojnika koji se tamo nalaze u sklopu UN-ovih postrojbi.

VELIKA BRITANIJA


Pretpostavlja se da su u Sredozemlju nosač helikoptera HMS Illustrious, fregate Westminster i Montrose, amfibijski brod Bulwark, nuklearna podmornica Tireless te šest pomoćnih brodova Kraljevske mornarice. 

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!