SUMMIT U DOHI

16. SIJEŔNJA 2009. 17:53h

Hamasu uvjeti Izraela nisu prihvatljivi

Foto

Svijet
0

Tekst

Arapske zemlje pozvane su da zamrznu odnose s Izraelom, osniva se Zaklada za obnovu palestinskog teritorija, Katar je ve─ç najavio uplatu.

Hamas ne─çe prihvatiti izraelske uvjete za primirje, rekao je u petak u Dohi, pri otvaranju sastanka na vrhu Arapske lige o izraelskoj ofenzivi u Gazi, vo?a te palestinske islamisti─Źke skupine Kaled Me┼íal.

- Unato─Ź svim razaranjima u Gazi, ne─çemo prihvatiti izraelske uvjete prekida vatre jer otpor u Gazi nije pobije?en - izjavio je Me┼íal, ─Źelnik Hamasa koji ┼żivi u egzilu.

-.--.-

Me┼íal je ponovio zahtjeve za prekid vatre: "Prekid agresije, izraelsko povla─Źenje iz Gaze, ukidanje blokade i otvaranje svih kontrolnih to─Źaka, poglavito prijelaza Rafah", na granici s Egiptom.

Uporno o tome da je Hamas teroristi─Źka organizacija

Od 2006. Hamas kontrolira Gazu, ─Źemu se protivi Izrael koji tvrdi da je pokret teroristi─Źka organizacija te aktualnu ofenzivu opravdava tvrdnjom da je to obra─Źun s Hamasom, ne s palestinskim narodom.

Mešal je pozvao Arape te islamske zemlje da "zamrznu" odnose s Izraelom.

Prije Me┼íala govorio je doma─çin skupa, ┼íeik Hamad Ben Halifa Al-Tani, katarski emir koji je predlo┼żio arapskim zemljama da razmotre odnose s Izraelom i osnuju Zakladu za obnovu palestinskog teritorija.

Samo Katar bi u fond uplatio 250 milijuna dolara.

Iran kao glavni saveznik Hamasa

"Izvanredni summit o Gazi", organiziran ad hoc na prijedlog Katara koji uz Siriju podr┼żava Hamas, nai┼íao je na protivljenje Egipta i Saudijske Arabije, ┼íto je dokaz duboke podijeljenosti arapskih zemalja.

Osim Egipta i Saudijske Arabije, u Kataru je upra┼żnjeno i slu┼żbeno mjesto Palestinaca jer je odlu─Źio ne sudjelovati palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Ostali predstavnici palestinske oporbe sudjeluju kao promatra─Źi, me?u njima i ─Źelnik Ramadan ┼áalah iz pokreta Islamski d┼żihad.

U dru┼ítvu promatra─Źa je i Mahmud Ahmadined┼żad, predsjednik Irana, dr┼żave koju Zapad smatra glavnim pokroviteljem Hamasa.

 

Dalje.com
1/0