NOVE NAPETOSTI

1. SIJEŔNJA 2008. 20:07h

Hamas odbacio Fatahov poziv na izbore

Tekst

Hamas je odbio Fatahovu inicijativu za prijevremenim izborima što je dovelo do novih tenzija i sukoba u pojasu Gaze.

Islamski Hamas odbacio je u utorak poziv na nove, prijevremene izbore na palestinskim teritorijima, usred novih tenzija koje su izbile u odnosima s protivni─Źkom strankom Fatah, a tijekom no─çi na utorak dovele su do sukoba u pojasu Gaze u kojima je poginulo osam osoba, a vi┼íe od 30 ih je ranjeno.

Fatah
Fatah
Hamas i Fatah u utorak su izmjenjivali me?usobne optu┼żbe o tomu tko stoji iza nasilja koje je po─Źelo u ponedjeljak u no─çi kada je policija Hamasa poku┼íala sprije─Źiti simpatizere Fataha da mimohodom obilje┼że 43. godi┼ínjicu utemeljenja njihova pokreta.

Hamas je ve─ç prije zabranio obilje┼żavanja godi┼ínjica mimohodima u pojasu Gaze, objasniv┼íi kako je to odgovor na odluku druge strane da sprije─Źi simpatizere Hamasa u proslavi obilje┼żavanja utemeljenja njihova pokreta 15. prosinca na Zapadnoj obali gdje dominira Fatah.

Sukobi su ocijenjeni najte┼żima otkad je Hamas preuzeo vlast u pojasu Gaze od snaga lojalnih predsjedniku Mahmudu Abasu i njegovu Fatahu polovinom lipnja pro┼íle godine.

Hamasovci dr┼że Fatah odgovornim za prosvjede koji su po─Źeli u blizini ju┼żnog grada Khan Yunisa te vjeruju da su "militanti Fataha ubili policajca, imama i jedno dijete u tome gradu". Fatah, pak, optu┼żuje Hamasovce da u zato─Źeni┼ítvu dr┼że jednog od njihovih vode─çih ljudi u Gazi Ibrahima Abu al-Najju.

 

Dalje.com
1/0