22. LISTOPADA 2012. 14:47h

Gušenje slobode tiska: Turska je prva u svijetu po broju novinara u zatvoru

Foto

Svijet
0

Tekst

Turska je prva u svijetu po broju novinara u zatvoru, piše u izvješću u ponedjeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i osuđuje "operaciju uhićenja novinara kao jednu od najvećih gušenja slobode tiska u novijoj povijesti".

Temeljitom analizom svakog pojedinog slučaja, nevladina udruga sa sjedištem u New Yorku ustanovila je da je u turskim zatvorima 1. kolovoza bilo 76 novinara, od čega je "najmanje 61 novinar bio zatvoren izravno zbog svoga rada ili aktivnosti vezanih uz prikupljanje informacija".

Slučaj 15 drugih novinara nije dovoljno jasan i zahtijeva podrobniju analizu, navodi CPJ.

Po broju zatvorenih novinara Turska je premašila druge zemlje poznate po represivnosti prema slobodi riječi kao što su Iran, Eritreja i Kina, piše udruga.

"Vlada turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana provela je jednu od najvećih operacija gušenja slobode tiska u novijoj povijesti", ističe CPJ.

Osuđuje masovna uhićenja novinara koja se provode u ime borbe protiv terorizma kao i "taktike pritiska koje potiču autocenzuru" u redakcijama.

Prema izvješću je 70 posto novinara u zatvoru zbog navodnih veza s kurdskim pobunjenicima iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) ili optuženo da su pripadnici terorističke organizacije.

Tri četvrtine novinara u zatvoru nije osuđeno i čeka na suđenje nekoliko godina, dodaje CPJ i poziva premijera Erdogana da u javnosti prestane kampanju optuživanja "novinara i medija koji su kritični" prema vlasti. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!