24. KOLOVOZA 2015. 17:23h

GRčKA Radikalna ljevica dobila mandat, ali neće uspjeti sastaviti vladu

Panagiotis Lafazanis

Foto

Svijet
0

Tekst

Radikalna ljevica, koja se protivi novom me?unarodnom programu pomoći Grčkoj, dobila je u ponedjeljak od predsjednika mandat da pokuša sastaviti novu vladu, ali je odmah priopćila da neće uspjeti.

Panagiotis Lafazanis, čija stranka Narodno jedinstvo je osnovana tek u petak, dobio je tri dana da sastavi koaliciju nakon što to nije uspjelo konzervativnoj oporbi.

Premijer Aleksis Cipras, koji je podnio ostavku prošli tjedan nakon što je Lafazanis predvodio pobunu u njegovoj stranci Sirizi, optužio je oporbu da namjerno odga?a izbore važne za osiguravanje političke stabilnosti Grčke.

Lafazanis, koji je izašao iz Sirize kako bi s još 24 pobunjena zastupnika osnovao Narodno jedinstvo, rekao je da će iskoristiti puna tri dana koliko je dopušteno prema ustavu.

"Nemamo nikakve iluzije da se iz ovog parlamenta može sastaviti vlada koja je protiv programa pomoći", kazao je on novinarima. "Mi ćemo iskoristiti ovaj mandat da pokažemo da je jedina stvar koja je u interesu grčkog naroda novi parlament i vlada koji se protive programu pomoći."

Lafazanis se protivi bolnoj gospodarskoj politici rezova koju su eurozona i MMF nametali Grčkoj posljednjih pet godina u zamjenu za pomoć u kreditima.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!