24. KOLOVOZA 2015. 18:50h

Grčka priopćila da nema infrastrukturu za prihvat tolikih izbjeglica

Foto

Svijet
0

Tekst

Grčka je priopćila u ponedjeljak da njezina infrastruktura nije dovoljna za valove izbjeglica koji dolaze u zemlju u jednoj od najgorih humanitarnih kriza s kojima je suočena Europa od Drugog svjetskog rata.

Dok se bori s katastrofalnom gospodarskom krizom, Grčka je uvučena u novu krizu nakon masovnog dolaska izbjeglica, većinom Sirijaca koji bježe pred gra?anskim ratom.

Neke me?unarodne humanitarne agencije nisu zadovoljne odgovorom Atene na dolazak imigranata. UNHCR je priopćio prošli tjedan da je Grčka trebala pokazati više vodstva i preuzeti kontrolu nad situacijom.

Broj imigranata koji su došli u Grčku ove je godine premašio 160.000, trostruko više nego prošle godine, i grčke vlasti se više ne mogu nositi s tom situacijom.

"Ovo je zemlja primateljica i kao takva je obavezna imati infrastrukturu", izjavila je Olga Gerovasili, glasnogovornica grčke odlazeće ljevičarske Sirizine vlade.

"Me?utim, optužuju nas za stvari koje nismo imali vremena napraviti, ono što sve (prijašnje) vlade nisu učinile posljednjih godina", rekla je ona za Alpha TV.

"To nije samo grčka tragedija, to je europska kriza", rekao je Gauri van Gulik, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju. "Doga?a se pred očima kratkovidnih europskih čelnika kojima je veći prioritet osigurati granice nego pomoći preživjelima sukoba", istaknuo je.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!