4. LISTOPADA 2012. 16:21h

Grčka predložila Makedoniji sklapanje memoranduma zbog spora o imenu

Makedonski nacionalni grb

Foto

Svijet
0

Tekst

Grčka je predložila Makedoniji sklapanje memoranduma u svrhu rješenja spora zbog imena Makedonije, objavili su u četvrtak mediji u Skoplju.

Prema medijskim izvješćima, grčki je ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopoulos svome makedonskom kolegi poslao pismo s nekoliko točaka o kojima bi se dvije strane trebale dogovoriti. Između ostaloga, u prijedlogu je riječ o tome da obje države priznaju sadašnju međusobnu granicu te da izjave kako nemaju teritorijalnih pretenzija jedna prema drugoj.

Kako pišu mediji, Grčka nadalje predlaže da se zajedničkim memorandumom utvrdi rješenje spora zbog imena Makedonije, a konačno rješenje prema grčkome prijedlogu trebalo bi sadržavati "zemljopisnu odrednicu", pišu mediji. Time bi se jasno naznačila razlika između Republike Makedonije (FYROM) i istoimene grčke pokrajine.

Makedonija je primljena u Ujedinjene narode pod nazivom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM). (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!