12. KOLOVOZA 2012. 20:12h

Grčka: Kiša pomogla smanjiti požar na gori Atos

Foto

Svijet
0

Tekst

Spasonosna kiša pomogla je grčkim vatrogascima staviti pod kontrolu šumski požar koji bijesni od srijede na svetoj gori Atosu, objavila je u nedjelju služba za koordinaciju.

"Više nema aktivnih žarišta, vatrogasci gase posljednje plamenove u ogoljenim zonama", rekla je poslijepodne glasnogovornica vatrogasaca.

Četrnaest kanadera i sedam helikoptera mobiliziranih u subotu, vraćeni su u baze. U gašenju je sudjelovalo 240 vatrogasca, 120 dragovoljaca te oko 300 vojnika.

"Spasila nas je kiša" koja je padala tijekom noći između subote i nedjelje nakon tjedana žege, rekao je državni predstavnik poluautonomne zajednice pravoslavnih manastira, u koje je ženama pristup zabranjen. Dvadeset manastira smješteno je na liticama visoko iznad Egejskog mora. Pored 17 manastira Grčke pravoslavne crkve, tu je i po jedan ruski, bugarski i srpski manastir, te 12 drugih redovničkih zajednica.

Prije oborina, požar se ponovno približio srpskom manastiru Hilandaru, blizu kojeg je buknuo u srijedu, unatoč odlučnoj borbi s vatrenom stihijom u kojoj je sudjelovalo i 49 vatrogasaca iz Srbije s osam vozila.

Prema prvim procjenama, požar za koji vlasti drže da je izbio zbog nepažnje ili je podmetnut, uništio je nekoliko stotina hektara gustih šuma koje pokrivaju to pravoslavno svetište utemeljeno tijekom bizantskog doba. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!