21. KOLOVOZA 2015. 14:31h

GRANICA Makedonska policija se sukobila sa stotinama migranata

Makedonska policija i makedonska vojska na granici

Foto

Svijet
0

Tekst

Makedonska policija sukobila se u petak sa stotinama migranata koji su pokušali probiti granicu u Gevgeliji i koriste─çi se suzavcem i šok bombama potisnula ih nazad na ni─Źiju zemlju, javljaju agencije.

Makedonija je u ─Źetvrtak proglasila izvanredno stanje i zatvorila granicu za migrante pošto ih se više tisu─ça našlo na ni─Źijoj zemlji izme?u Gr─Źke i Makedonije, a jednako ih je toliko zagušilo ┼żeljezni─Źku postaju u Gevgeliji.

Interventna policija je razmještena u Gevgeliji kako bi provela zabranu prolaska.

Mjesni mediji pišu da je nekoliko stotina izbjeglica uspjelo pre─çi granicu, ali ih je policija okru┼żila i vratila nazad. Ostali su legli na tra─Źnice u znak prosvjeda protiv blokade prolaska, javljaju vesti.mk.

Reuters javlja da se policija koristila suzavcem i da ima nekoliko ozlije?enih migranata. Sukob s migrantima je bio kratak, ali intenzivan, dodaje agencija.

Granica u Gevgeliji klju─Źna je to─Źka migrante koji bje┼że─çi iz Afrike i s Bliskog istoka preko Gr─Źke, Makedonije i Srbije nastoje do─çi do Ma?arske, gdje prestaju europske grani─Źne kontrole.

Procjenjuje se da u ovom trenutku na ni─Źijoj zemlji ispred Gevgelije ima 4000 migranata i ┼żive na otvorenom. UNHCR i Me?unarodna organizacija za migracije osudile su zatvaranje granice i tra┼że da im se hitno dostavi humanitarna pomo─ç.

"Ti ljudi su bje┼że pred nevoljom i tra┼że pomo─ç i ne bi ih se smjelo sprije─Źavati u tome", rekla je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!