7. RUJNA 2013. 17:03h

Grabar Kitarović: Afganistan neće ostati sam

Foto

Svijet
0

Tekst

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović govorila je u subotu na forumu "Riga Conference 2013" o odnosu Sjevernoatlantskog saveza i zemalja središnje Azije te istaknula da Afganistan nakon 2014. "neće ostati sam".

Grabar Kitarović govorila je u okviru teme o razdoblju nakon 2014., odnosno nakon odlaska međunarodnih borbenih snaga iz Afganistana, kao i o odnosima NATO-a i Europčske unije s regionalnim silama središnje Azije.

"Temeljna poruka narodu Afganistana je da nakon 2014. neće ostati sam", jer kao što je poznato, NATO je prešao na politiku "trening, savjet i pomoć", rekla je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a.

U partnerstvu sa zemljama središnje Azije, NATO je angažiran na produbljivanju i proširivanju odnosa za dobrobit svake pojedinačne zemlje, ali i regije u cjelini, rekla je Grabar Kitarović.

Kada se radi o odnosu Saveza i zemalja središnje Azije, tada se može govoriti "i o političkom dijalogu i o praktičnoj suradnji", rekla je Grabar Kitarović i kao primjer takve suradnje navela je upravljanje granicama, borbu protiv prirodnih katastrofa, rješavanje problema otpada ili poučavanje informatičkih vještina.

NATO danas ima 41 članicu i partnersku zemlju, a volio bi ostvariti odnose s još nekim azijskim regionalnim silama, poput Kine ili Indije, naglasila je.

Sigurnosni i vanjskopolitički forum "Riga Conference 2013" u petak i subotu održava se u latvijskoj prijestolnici koja osmi put zaredom ugošćuje tu konferenciju, a na njoj sudjeluje tristotinjak osoba iz 33 zemlje.

Konferenciju je u petak otvorio latvijski premijer Valdis Dombrovskis, a na njoj je sudjelovao i hrvatski šef vlade Zoran Milanović.

Među sudionicima su i predsjednik Estonije, ministri vanjskih poslova Poljske, Švedske i Gruzije, zamjenici šefova diplomacija iz Moldove i Bjelorusije, nekoliko latvijskih ministara, predstavnici EU-a i OESS-a, te SAD-a, Velike Britanije i Njemačke.

Ovogodišnje rasprave fokusirale su se na ekonomske i sigurnosne izazove pred kojima se nalaze EU i NATO, na Istočno partnerstvo i odnose s Rusijom. Dvodnevni događaj organizirali su zajednički Latvijska transatlantska organizacija (LATO) te latvijska ministarstva obrane i vanjskih poslova.

Konferencija, koja je podijeljena na nekoliko panela, od toga je li Europa i dalje čimbenik u globalnoj ekonomiji, preko panela o Istočnom partnerstvu do odnosa EU-a i NATO-a s regionalnim silama, završava u subotu navečer temom o strateškoj viziji EU-a.

 

(Hina)
 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!