21. RUJNA 2012. 08:48h

Francuski europarlamentarac upozorio na degradaciju višejezičnosti

Foto

Svijet
0

Tekst

Konzervativni francuski eurozastupnik Jean-Pierre Audy, predsjednik kluba zastupnika francuske stranke UMP u Europskom parlamentu, u četvrtak je osudio degradaciju višejezičnosti u toj instituciji u korist engleskog jezika.

Na sjednici o financijskom pravilniku početkom tjedna, dokument na 407 stranica eurozastupnicima je bio dostupan samo na engleskom.

"Nije prvi put da se nalazimo u takvoj situaciji, riječ je o nedopustivoj degradaciji višejezičnosti u Europskom parlamentu", rekao je Audy u pisanoj izjavi.

"Mi smo glasovali o dokumentu od kapitalne važnosti kojim se određuju pravila za uspostavu i izvršenje proračuna Europske unije za tri sljedeće godine. Nedostatak prijevoda uvjetuje nemogućnost preciznog razumijevanja svih finesa jednog tako složenog dokumenta", požalio se francuski parlamentarac.

EU priznaje 23 službena jezika, ali engleski sustavno potiskuje ostale jezike, iako je u EU najrasprostranjeniji njemački jezik s oko 100 milijuna govornika. Na drugom je mjestu francuski s 78 milijuna izvornih govornika, a tek na trećem je engleski koji, zajedno s talijanskim, materinjim jezikom smatra 60-ak milijuna ljudi. (Hina)


 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!