PRIVREMENO RJEŠENJE

16. SIJENJA 2009. 21:05h

Francuska i Velika Britanija za reformu VSUN-a

UNICEF-ov logo

Foto

Svijet
0

Tekst

Zajedno s Britancima, Francuzi će se založiti za privremenu reformu Vijeća sigurnosti UN-a koje bi pridonijelo proširenju njegova članstva.

Francuski predsjednik Francois Sarkozy u petak je izvijestio kako će se njegova zemlja i Velika Britanija idući tjedan nastojati zauzeti za privremenu reformu UN-ova Vijeća sigurnosti koja bi pridonijela proširenju njegova članstva.

Sarkozy je izjavio kao bi UN-ova Opća skupština idući mjesec trebala razmotriti pitanje reformi toga UN-ova tijela, sastav kojega odražava ravnotežu moći u svijetu odmah nakon Drugoga svjetskog rata.

- Zajedno s Britancima, Francuzi će se založiti za privremeno rješenje, a ono je, po mojem mišljenju, jedini način na koji se može konačno riješiti taj slučaj - rekao je francuski predsjednik.

Vijeće se sastoji od pet stalnih zemalja članica - SAD, Francuska, Britanija, Rusija i Kina. Sarkozy je izjavio kako bi se me?u stalnim članicama trebale naći po jedna afrička i latinoamerička zemlja i Indija, dodavši kako bi trebalo razgovarati i o članstvu Njemačke i Japana. Privremena reforma omogućila bi testiranje tih mogućnosti, rekao je on.

- Ne čini mi se vrlo razumnim da me?u stalnim zemljama članicama nema nijedne arapske zemlje - kazao je Sarkozy, pozvavši Skupinu osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) na proširenje i mogućnost uključenja zemalja poput Kine i Indije.

 

Dalje.com
1/0