26. TRAVNJA 2012. 08:53h

Francuska: Predlažemo uporabu sile u Siriji, Damask ne smije prkositi

Foto

Svijet
0

Tekst

Ne možemo dozvoliti režimu iz Damaska da nam prkosi, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe i predložio Vijeću sigurnosti UN-a da razmisli o korištenju sile u Siriji ako mirovni plan Kofija Annana ne uspije zaustaviti nasilje u toj zemlji, javlja BBC.

- Ako mirovni planovi propadnu trebamo se usmjeriti na novu fazu pregovora i okrenuti se mirovnoj rezoluciji koja dopušta korištenje sile kako bi se zaustavilo krvoproliće - naglasio je Juppe, ali mnogi smatraju kako bi na izglasavanje takve rezolucije Kina i Rusija uložile veto.

Unatoč slanju UN-ovih promatrača nasilje diljem Sirije se nastavlja, pa čak i u gradovima u kojima su raspoređeni promatrači. Iz Sirijske promatračnice za ljudska prava tvrde kako je diljem Sirije jučer poginulo 20 ljudi, a Damask naglašava kako se bori s naoružanim bandama te kako im dogovoreno primirje to dopušta.

I sam Annan zabrinut je zbog situacije u Siriji, a posebno je razočaran činjenicom da su "vladine snage pucajući ušle u Homs po odlasku promatrača UN-a i ubile značajan broj ljudi" ta kako se vojska nije povukla iz naseljenih područja.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!