NASILNI PROSVJEDI

8. OUJKA 2007. 17:46h

FOTO: Sukob grčke policije i mladeži u Ateni

Tekst

Grčka mladež sukobila se s policijom na ulicama Atene zbog novog zakona o obrazovanju i sveučilišnih reformi.

Prosvjednici su bacali benzinske bombe na policiju koja je odgovorila suzavcima i primjenom sile. Svjedoci kažu da je najmanje šestero ljudi ozlije?eno. Oko 8000 mladih izašlo je na ulice pokazujući nezadovoljstvo novim zakonom o obrazovanju te napalo policajce ispred zgrade parlamenta kamenjem i bocama. Tako?er su zapalili vatru na banci i kod predsjedničke straže te razbili desetke izloga. Sukobi su blokirali središte Atene i prisilili brojne turiste da se sklone na sigurno. Izvikivali su slogane protiv vlade i nosili natpise ''Narod neće dopustiti nepopularne zakone''.

Prijedlog zakona o obrazovanju regulira financiranja sveučilišta i dopušta lakši pristup policije studentskim kampusima. Predstavili su ga konzervativci, a dopušta osnivanje privatnih sveučilišta.

- Zbog načina na koji je ovaj zakon donesen, ne treba čuditi što imamo ovakvo nasilje. Studenti nemaju kako drugačije reagirati - kaže učitelj Manolis Grigoriadis koji je sudjelovao u prosvjedu.

Učenici i profesori kažu da ne dotiče bitne problema u obrazovanju.

Analitičari tvrde da novi zakon neće donijeti radikalne reforme grčkim sveučilištima, već da se radi o predizbornoj taktici: Sljedeći izbori su druge godine.

Podledajte FOTOGALERIJU

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!