13. OUJKA 2013. 18:47h

FOTO: PUŠTEN JE BIJELI DIM: Tko će biti novi papa?

Foto

Tko će biti nov ...
0

Tekst

U Vatikanu je pušten bijeli dim. Svakog trenutka doznat ćemo tko je novi papa...
Konklave nakon kojih će 115 kardinala Katoličke crkve među sobom odabrati novog papu počele su u utorak, a trebale bi trajati dva do četiri dana. Tada će se znati tko će biti novi poglavar Katoličke crkve. Naime, kako je rekao glasnogovornik Svete stolice Federico Lombardi, Papa Benedikt XVI. izabran je u četvrtom krugu glasovanja, Ivan Pavao II. u osmom, Ivan Pavao I. također u četvrtom, a Pavao VI. u šestom, odnosno svi drugog ili trećeg dana konklava.
 
Podsjetimo, papa Benedikt XVI. nakon sedam je stoljeća prvi papa koji se odrekao svoje službe. To se dogodilo 11. veljače, a Benedikt XVI. rekao je kako se službe odriče jer fizički i mentalno slabi, a svijet i Crkva u velikim su promjenama.
 
Tada je nastupilo razdoblje prazne stolice, koje će završiti izborom novog pape.

Kardinali izbornici (do 80 godina starosti) završili su u ponedjeljak opće kongregacije na kojima su se mogli pobliže upoznati, a raspravljali su iza zatvorenih vrata. Prije povlačenja 115 kardinala izbornika u Sikstinsku kapelu, u utorak ujutro se održala posebna misa za uspješan izbor pape. U 16.30 kardinali su uz Litanije svih svetih u procesiji krenuli iz Pavlove kapele u Sikstinsku.

Potpuno izdvojeni od svijeta kardinali će dvotrećinskom većinom izabrati nasljednika Benedikta XVI. U utorak su glasovali samo jednom, ali prije toga se ždrijebom izabralo devetorica kardinala koji će biti zaduženi za distribuciju listića, brojanje i reviziju.

U sljedećim danima kardinali će glasovati dvaput prijepodne i dvaput popodne. Ako nakon tri dana nema rezultata, dolazi do prekida glasovanja najviše na jedan dan koji je posvećen molitvi, sastancima, promišljanju i duhovnoj obnovi.

Nakon što prihvati izbor, novi poglavar Katoličke crkve biva upitan kojim će se imenom zvati: Pavao, Ivan, Ivan Pavao, Klement, Pio, Benedikt ili neko drugo, već prema svom izboru i sklonosti prema nekom od apostola, svetaca ili papa iz prošlosti.

Nedugo potom, Papa odlazi u "sobu suza", malenu prostoriju uz Sikstinsku kapelu, u kojoj se odjene u papinsku reverendu (unaprijed su pripremljene tri veličine: mala, srednja i velika) i pripremi se za izlazak na balkon bazilike svetog Petra. A ondje će njegov izbor tradicionalnom objavom "Habemus Papam" (Imamo Papu) proglasiti kardinal protođakon (u slučaju ovog izbora to će biti francuski kardinal Jean-Louis Tauran). Zatim, s crvenom mocetom na sebi i papinskim palijem preko ramena, novi rimski biskup se predstavlja i podjeljuje svoj prvi blagoslov Urbi et orbi (gradu i svijetu). Tada u povijesti Crkve staroj više od dvije tisuće godina počinje novi pontifikat.

Važno je spomenuti i dimnjak Sikstinske kapele. Naime, sve dok novi papa ne bude izabran, dvaput na dan, oko podneva i oko 19 sati, iz dimnjaka će se uzdići crni dim. Bijeli dim se može očekivati u isto vrijeme, ali i prije, oko 10.30 ili oko 16.30, dobije li netko od kardinala dvotrećinsku većinu u prvom prijepodnevnom ili prvom popodnevnom krugu glasovanja.

Hoće li  novi papa biti Talijan, Europljanin ili po prvi put s nekog drugog kontinenta? Odnos snaga u konklavama nije ujednačen. Šezdeset od 115 kardinala izbornika dolazi iz Europe (28 je Talijana), a samo 19 iz Latinske Amerike, 14 iz Sjeverne Amerike, 11 iz Afrike, 10 iz Azije i jedan iz Australije.

Iako je kandidata puno, navodno je kardinalski zbor podijeljen između milanskog nadbiskupa Angela Scole, kojeg zagovaraju reformisti, i Odila Scherera, nadbiskupa Sao Paola i favorita prelata iz Rimske kurije.

U priloženoj fotogaleriji donosimo vam popis i životopise kardinala izbornika, od kojih će jedan postati novi papa.

Vie pogledajte u fotogaleriji Tko će biti novi papa?

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!