DOSADILA MU PALAčA

28. VELJAE 2008. 20:58h

FOTO: Princ Harry na prvim linijama u Afganistanu

Foto

Princ Harry u Af ...
0

Tekst

Britanski princ Harry boji se da će postati glavna talibanska meta sad kad je njegov boravak u Afganistanu otkriven.

Princ Harry, treći u liniji za britansko prijestolje, tajno je služio kao vojnik u borbama na prvim linijama bojišnice u Afganistanu već 2 i pol mjeseca, kaže Ministarstvo obrane.

Harry je otišao služiti u Helmand, opasnu regiju na jugu Afganistana, u prosincu, sedam mjeseci nakon što se planirala njegova mobilizacija u Irak. Irački militanti tada su prijetili da će ga oteti ili ubiti pa se od toga odustalo. Vojska ga je poslala u Afganistan tek kad su britanski i odabrani svjetski mediji obećali kako neće izvještavati o tome sve do njegovog povratka nakon 4 do 6 mjeseci. Embargo je prekinut u utorak kad su njemački, australski i američki mediji izvijestili o njegovoj prisutnosti u Afganistanu.

Žarka želja za sudjelovanjem u ratu

Harry je bio zadužen za sudjelovanje u zračnim napadima na talibanska uporišta, pješačke patrole

kroz sela i pucao je na osumnjičene neprijateljske borce, kako pokazuju snimke i fotografije koje možete pogledati OVDJE. Prije nego je otišao u Afganistan, Harry je rekao novinarima kako ponekad žali što je član kraljevske obitelji jer mu je tim teže raditi stvari u kojima uživa, uključujući služenje u vojsci.

- Želim to prilično jako, zapravo. William i ja smo bezbroj puta rekli kako ima mnogo stvari koje smo propustili, a isto tako smo i mnogo mogućnosti dobili time jer smo to što jesmo - kaže princ.

- Na početku ove godine bilo je vrlo teško i mislio sam 'očito jedan od glavnih razloga zbog kojih vjerojatno neću ići u rat je zbog toga tko sam ja' - rekao je Harry.

Vijest o odlasku u Afganistan Harryju je priopćila njegova baka, kraljica Elizabeta.

Glavna meta talibana

Posljednjih nekoliko dana princ je davao intervjue novinarima koji su tamo došli temeljem dogovora. Kaže kako je svjestan da bi mogao postati al Qaedina meta ako se otkrije da je tamo.

- Jednom kad se ova snimka objavi, vjerojatno će me svaka osoba koja ih podupire pokušati ubiti. Sad kad razmišljam o tome, to je prilično zabrinjavajuće - otkrio je Harry novinarima.

- Smatram kako postoji mnogo mladića koji srećom neće biti mete, no kako sam rekao, sada je taj film snimljen i ljudi će znati da sam tamo, nesumnjivo ću biti glavna meta - brine se princ.

Upitno daljnje služenje princa Harryja u Afganistanu

čelnik vojske, general Richard Dannatt izdao je priopćenje u kojem kaže kako je razočaran što je prekinut embargo, rijedak dogovor kad su britanski mediji u pitanju, i to od strane stranih internet portala.

- Odlučujući o njegovoj mobilizaciji u Afganistan, moja procjena je bila kako je sporazumom s medijima da se njegov boravak ne objavi, taj rizik prihvatljiv - rekao je Dannatt.

- Sad kad je priča izašla u javnost, šef osoblja i ja

savjetovati ćemo se sa zapovjednicima o tome može li se njegovo služenje nastaviti. Sada apeliram na medije da se suzdrže od objavljivanja svakog pokreta princa Harryja.

Dannat koji je odlučio otkazati Harryjevu prvotnu mobilizaciju u Irak, kaže kako je princ bio uzoran vojnik.

- U potpunosti je sudjelovao u operacijama i riskirao kao i svi drugi - tvrdi general.

 

Dalje.com
1/0