22. VELJAE 2012. 16:07h

Europski sud pravde provjerit će legalnost kontroverzne Acte

Europski sud pravde.

Foto

Svijet
0

Tekst

Trgovinski komesar Europske unije Karel De Gucht rekao je u srijedu kako će Europski sud pravde biti pozvan da ocijeni legalnost kontroverznog sporazuma ACTA, to jest slaže li se s osnovnim pravima i slobodama Europske unije, prenosi BBC.

Sporazum kojime se želi spriječiti krivotvorenje i zaštititi autorska prava naišao je na kritike dijela javnosti zbog potencijalnog ugrožavanja privatnosti i sloboda, zbog čega su u mnogim zemljama organizirani i prosvjedi protiv njega. Dosad su ga potpisali SAD, Japan, Kanada i 22 zemlje-članice Europske unije, a među zemljama koje to nisu učinile nalaze se Njemačka i Danska.

De Gucht je naglasio kako dijeli zabrinutost ljudi za osnovne slobode, a posebice slobodu interneta, no dodao je i kako će ACTA, po njemu, pomoći u zaštiti autorskih prava i radnih mjesta koja nestaju zbog kršenja autorskih prava. No, postoje i drugačija mišljenja u Europskoj komisiji - komesarica za pravosuđe Viviane Reding tako je na Twitteru izrazila zabrinutost ACTA-om i napisala kako je potreno naći modernije i učinkovitije načine zaštite autorskih djela koje u obzir uzimaju tehnološki napredak i slobodu interneta.

Rasprava o ACTA-i u Europskom parlamentu trebala bi početi u lipnju.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!