NIJE JOŠ IMPLEMENTIRAN

29. TRAVNJA 2010. 20:45h

Europski stručnjaci za bolonjski proces u BiH

Studenti u predavaoni Pravnog fakulteta u Splitu

Foto

Svijet
0

Tekst

Značajno ograničenje za nas predstavlja nedovoljno financijsko ulaganje te pravne zapreke, tvrdi rektor Sveučilišta u Mostaru.

Europski stručnjaci za obrazovanje i rektori sveučilišta u Bosni i Hercegovini pozvali su u četvrtak vlasti da omoguće provedbu bolonjskoga procesa kako ova zemlja ne bi zaostala u reformi obrazovanja.

- Reforma u BiH ne teče onako kako bismo željeli mi iz akademske zajednice. Značajno ograničenje za nas predstavlja nedovoljno financijsko ulaganje te pravne zapreke jer se još ne priznaju diplome svršenih studenata - rekao je predsjednik rektorskog zbora BiH Vlado Majstorović, koji je rektor Sveučilišta u Mostaru.

Majstorović je na raspravi o visokom obrazovanju u Mostaru izjavio kako se u BiH diplomirani prvostupnici ne mogu zaposliti jer nisu kategorizirana zanimanja, zbog čega je pozvao vlasti da usklade propise na tržištu rada.

Jedan od pokretača bolonjskog sustava obrazovanja u Europi, Terence Clifford Amos, rekao je da je primjetan napredak u BiH u bolonjskom procesu pozivajući vlasti da osiguraju veću mobilnost studenata.

- Primjetan je napredak prema bolonjskom procesu. BiH treba, kao i veći broj zemalja Europske unije, sigurati mobilnost studenata kroz zemlje i to BiH mora razviti što je prije moguće - rekao je Clifford Amos.

U BiH ne postoji jedinstven državni okvir za reformu visokog obrazovanja, što je rezultat složenog unutarnjeg ustroja. Entitetske vlasti u Republici Srpskoj imaju nadležnost u uređenju visokog obrazovanja, dok je to u Federaciji deset županija.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!