30. LIPNJA 2012. 12:32h

Europski stabilizacijski mehanizam odobren od strane Njemačkog parlamenta

Angela Merkel

Foto

Svijet
0

Tekst

Njemački parlament odobrio je u petak navečer europski fiskalni pakt i Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), stalni fond Europske unije za pomoć državama članicama eurozone u krizi.

Kancelarka Angela Merkel morala je osigurati većinu od dvije trećine zastupničkih glasova potrebnih za prihvaćanje dvaju tekstova koji su izglasani u Bundestagu, donjem domu te u Bundesratu, gornjem domu koji zastupa savezne pokrajine.

Merkel je morala pregovarati kako bi osigurala potporu dviju od tri oporbenih stranaka, SPD (socijaldemokrati) te Zelenih.

Također je učinila ustupke saveznim pokrajinama kako bi osigurala dvije trećine glasova u Bundesratu, koji ih predstavlja i koji je glasovao nakon Bundestaga, noću na subotu.

Sami zakoni, fiskalni pakt i ESM neće biti dovoljni da "potpuno zaokruže gospodarsku i monetarnu uniju", priznala je Merkel u Bundestagu prije glasovanja, no rekla je da su oni "važan korak koji pokazuje svijetu da se borimo za euro".

U obraćanju parlamentu kancelarka je zastupnike izvijestila o rezultatima maratonskog summita čelnika EU koji je završio u petak u Bruxellesu i gdje je ona popustila u određenim točkama. Branila je rezultat pregovora kao "dobru i razumnu odluku".

Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak da se do kraja 2012. uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune.

Fiskalni pakt i ESM treba još potpisati predsjednik Joachim Gauck čime će završiti postupak njemačke ratifikacije. No Gauck je upozorio da će tekstove potpisati tek kada ustavni sud prouči prigovor koji je stavila stranka Die Linke.

Bundestag će biti vjerojatno pozvan glasoviti idućih tjedana o pomoći Španjolskoj i Cipru. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!