18. PROSINCA 2014. 01:01h

EUROPSKI MINISTRI: Normalizacija odnosa SAD-a i Kube donosi nadu

Zgrada Europskog parlamenta

Foto

Svijet
0

Tekst

Njema─Źka, Španjolska i Rusija pozdravile su u srijedu korake prema normalizaciji odnosa SAD-a i Kube kao dobru vijest koja donosi nadu u vrijeme bremenito sukobima.
 
"Iznimno poštujem odva┼żnost predsjednika Obame koji je prekinuo politiku dugu više od šest desetlje─ça koja je samo odr┼żavala status quo, izostanak dijaloga i nade", istaknuo je u priop─çenju njema─Źki ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.
 
"Vijest o normalizaciji odnosa dviju zemalja koju su objavili ameri─Źki predsjednik Obama i kubanski Castro, veoma je dobra vijest u ovo vrijeme koje obiluje sukobima", dodao je.
 
"Dijelim mišljenje predsjednika Obame da dostojanstvo i samoodre?enje Kubanaca moraju biti mjera naše politike" prema kubanskom re┼żimu, rekao je.
 
"Kubanci mogu izvu─çi korist iz boljih odnosa s SAD-om i s Europom", zaklju─Źio je ministar.
 
Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo pozdravio je "novu etapu" u vezama Kube i SAD-a, nakon objave povijesnog pribli┼żavanja Washingtona i Havane.
 
Ta nova etapa treba omogu─çiti "uklanjanje razlika koje su prisutne ve─ç 50 godina", rekao je ministar na kratkoj tiskovnoj konferenciji u Madridu ocijenivši kako je rije─Ź o "informaciji koja donosi nadu".
 
"Ta ─çe se budu─çnost mo─çi graditi samo na poštovanju demokracije i ljudskih prava", istaknuo je Garcia-Margallo koji je nedavno posjetio Kubu i pozvao Havanu da ubrza reforme i potpiše me?unarodne konvencije o ljudskim pravima.
 
"Dogovor (Washingtona i Havane) je jako va┼żan: nakon pedeset godina dvije zemlje uspostavljaju pune diplomatske veze a dio embarga ─çe se ubla┼żiti", dodao je španjolski ministar.

 

Dalje.com
1/0