NOVOST U UNIJI

10. SIJENJA 2007. 10:29h

Europska zelena karta

Tekst

Europska komisija uvodi novi kontroverzni prijedlog koji bi omogućio kvalificiranim radnicima lakše zaposlenje u svim zemljama članicama EU.

Europska komisija planira uvesti zelenu kartu koja bi stručnim ljudima omogućila lakše zaposlenje u svih 27 članica europske unije.

''Predložit ćemo lakši prijem visoko kvalificiranih radnika na način da im se izdaju zelene karte'', rekao je predstavnik Europske komisije i dodaje da bi ''zelena karta bila valjana kroz svih 27 zemalja članica europske unije''.

Europska unija planira iznijeti taj prijedlog u prvoj polovici ove godine.

U Americi ljudi koji imaju zelenu kartu, na kraju mogu zatražiti dozvolu za državljanstvo što u Europskoj uniji ne bi bio slučaj jer će dozvola za rad sa sobom nositi i određena ograničenja.

''Cilj ovakve novosti samo je olakšavanje zaposlenja kvalificiranim radnicima u zemljama Europske unije'', rekao je drugi dužnosnik Europske komisije.

Njemačka, koja je 1. siječnja preuzela predsjedavanje Europskom unijom, protivi se uvođenju takve stvari jer ne žele da im članstvo u Europskoj uniji narušava tržišno stanje radne snage koju bi, kako kažu, narušio masovni priljev jeftine radne snage.

Njemački socijaldemokrati dok su bili na vlasti inicirali su taj potez još 2000. godine kako bi pokušali namamiti jeftine stručnjake iz Indije i iz drugih zemalja., no današnja konzervativna stranka oštro se usprotivila.

Europska komisija smatra kako bi pan-europska inicijativa kojom bi se omogućavao rad na području cijele Unije smanjila mogućnost utjecanja takve odluke na tržišne sisteme.

Australija i Kanada, s druge strane, imaju sistem koji olakšava kvalificiranim pojedincima zaposlenje u te dvije zemlje.

Većina zemalja Europske unije omogućuje legalnu migraciju radne snage u određenom broju na godinu.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!