21. KOLOVOZA 2015. 21:39h

Europska komisija obećala da će biti transparentija oko TTIP-a

Foto

Svijet
0

Tekst

Europska komisija će objaviti detaljna izvješća o svojim pregovorima sa SAD-om o postizanju najvećeg trgovinskog sporazuma na svijetu, izjavila je u petak povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstroem odgovarajući na kritike da su pregovori obavijeni velom tajnosti.

Ako bude dogovoreno, Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i njegovi zagovornici kažu da će donijeti više od 100 milijardi dolara gospodarske dobiti objema stranama.

Me?utim, protivnici TTIP-a u Europi izrazili su zabrinutost da bi on mogao smanjiti standarde EU-a glede sigurnosti hrane i okoliša i tvrde da pregovori nisu transparentni.

U objavi na blogu Malmstroem je napisala da je jedna od njezinih prvih odluka, kada je stupila na dužnost povjerenice za trgovinu, bila učiniti te pregovore otvorenijima, ali da se čini da se rasprava našla u zbrci.

Kako bi se riješila ta situacija, ona je najavila da će odsad Komisija objavljivati "detaljna i opširna izvješća" na svojoj internetskoj stranici na svim službenim jezicima EU-a.

Taj je potez uslijedio nakon što je Njemačka pozvala Komisiju da vrati vladama EU-a pristup elektronskim izvješćima o stanju pregovora, koji je EK onemogućila prošloga mjeseca kako bi zaustavila niz curenja informacija.

Glasnogovornik njemačkog ministra gospodarstva Sigmar Gabriel potvrdio je da je ministar pisao Malmstroem kako bi izrazio svoju zabrinutost zbog onemogućavanja pristupa nazvavši to "nazadovanjem napora za transparentnost".

Važno je da političari u zemljama članicama budu u potpunosti informirani o pregovorima, napisao je on u pismu od 20. kolovoza koje je objavio portal vijesti Correct!v.

"Samo na taj način možemo stvoriti potrebni legitimitet i prihvaćanje za pregovore o čijim rezultatima tako?er mora glasovati njemački parlament."

Gabriel pokušava prikupiti potporu za TTIP, koji, kako je pokazala anketa Centra PEW, podupire samo 39 posto Nijemaca.

Dosad je održano deset krugova pregovora o TTIP-u, a nastavak se očekuje kasnije ove godine s tim da bi sporazum mogao biti dovršen 2016. godine, rekla je Malstrom početkom ovog mjeseca.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!