22. LIPNJA 2013. 10:14h

EU bez dogovora o likvidaciji banaka

Foto

Svijet
0

Tekst

Ministri financija Europske unije nisu uspjeli u noći na subotu postići dogovor o zajedničkim pravilima o spašavanju ili likvidaciji banaka.
"Ponovno ćemo se sastati u srijedu", rekao je francuski ministar Pierre Moscovici, nakon sastanka u Luxembourgu koji je trajao 18 sati. Dodao je da je na sastanku prije?eno "90 posto puta" i da je "dogovor blizu".

Ministri nastoje postići dogovor o zajedničkim pravilima o likvidaciji banaka u poteškoćama bez pomoći poreznih obveznika. Već su odredili tko bi trebao posegnuti u džep u slučaju spašavanja ili likvidacije neke banke i kojim redom: prvo dioničari, zatim najslabije osigurani vjerovnici, poslije njih, bude li potrebno, vlasnici senior obveznica i kao posljednji štediše, odnosno oni s polozima većim od 100.000 eura.

No, države članice podijeljene su u dvije skupine, čija stajališta irsko predsjedništvo EU-a nije uspjelo približiti.

U prvoj su Francuska, Velika Britanija, Italija i Švedska koje žele stanovitu fleksibilnost u rješavanju pojedinih slučajeva. Pariz želi da, u nekim okolnostima, može zaštititi individualne štediše i male i srednje tvrtke.

Druge države poput Njemačke, Nizozemske ili Finske traže najstroža moguća pravila kako bi se izbjegla nesigurnost koja bi mogla izazvati bijeg investitora i štediša. Tako?er žele da se u budućnosti u te svrhe više nikada ne koristi javni novac.

Dogovor je ključan za uspostavu bankovne unije. Ne bude li postignut u srijedu, možda neće biti dovoljno vremena za konačno usvajanje zakona do svibnja 2014., kada se održavaju izbori za novi saziv Europskog parlamenta.

(Hina)

 

Dalje.com
1/0