21. KOLOVOZA 2015. 09:31h

EU: Ovo je bio očekivani potez Ciprasa! To ništa ne mijenja

Foto

Svijet
0

Tekst

Visoki dužnosnik Europske unije kazao je u petak kako prijevremeni grčki izbori neće utjecati na program pomoći koji je Europska unija odobrila Grčkoj nekoliko sati prije nego što je grčki premijer Aleksis Cipras podnio ostavku.

Upitan hoće li izbori promijeniti brojke dogovorene programom pomoći vo?a europske radne skupine koja priprema odluke za sastanke ministara financija eurozone Thomas Wieser kazao je za austrijski ORF: "Ne... ovo je zapravo bio očekivani potez i za mnoge poželjan potez kako bi se dobio jasniji sastav grčke vlade... u listopadu imamo sastanak o mogućem ublažavanju duga i nakon (izbora 20. rujna) nadamo se daljnjem uspjehu programa."

Grčki premijer u četvrtak je dao ostavku nadajući se da će ojačati svoju vlast na prijevremenim izborima nakon sedam mjeseci mandata u kojem se borio s grčkim kreditorima za bolji dogovor o spašavanju svoje prezadužene zemlje ali je morao popustiti.

Cipras je predao svoju ostavku predsjedniku Prokopisu Pavlopoulosu i zamolio da se odredi najraniji mogući datum za nove izbore.

Vladini dužnosnici su rekli kako je cilj održati izbore 20. rujna dok Cipras nastoji suzbiti pobunu u svojoj ljevičarskoj stranci Syriza i osigurati potporu javnosti za program financijske pomoći koji je on dogovorio, treći za Grčku od 2010.

Grčki mediji prenose da će se vo?a glavne grčke oporbene stranke Vangelis Meimarakis u petak sastati s predsjednikom države kako bi dobio mandat za formiranje vlade. Raspored snaga u grčkom parlamentu takav je da su mali izgledi Nove demokracije da sastavi vladu, što znači da su prijevremeni izbori logični ishod Ciprasove ostavke.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!