1. LIPNJA 2013. 15:38h

Erdogan poziva na prestanak prosvjeda

Foto

Svijet
0

Tekst

Drugog dana nereda u Istanbulu premijer Tayyip Erdogan pozvao je u subotu na prestanak protuvladinih prosvjeda, najžešćih u posljednjih nekoliko godina.
Erdogan je poručio da se nastavlja s projektom urbanizacije poznatog istanbulskog trga kojeg mnogi stanovnici smatraju "posljednjim gradskim zelenim javnim prostorom", što je i potaknulo prosvjede, ocijenivši da se to pitanje iskoristilo za podgrijavanje napetosti.

Policija i danas koristi suzavce i vodene topove kako bi spriječila dolazak prosvjednika na Taksim, a dan ranije je u sukobu ozlije?eno skoro tisuću ljudi. Prosvjednike koji pozivaju na "ujedinjenje protiv fašizma" i na "ostavku vlade" policija je dočekala i u četvrti Besiktas, nakon što su prešli Bospor, kako do Taksima ne bi stigli niti iz tog pravca.

"Svake četiri godine se održavaju izbori i narod bira. Oni koji imaju problema s odlukama vlade svoja mišljenja mogu izreći unutar okvira zakona i demokracije...Tražim od prosvjednika da smjesta obustave svoje akcije", kazao je Erdogan u govoru na televiziji.

Negodovanje zbog rušenja stabala u parku Gezi počelo je u ponedjeljak, da bi preraslo u sveopće nerede i protivljenje politikama Erdoganove Stranke pravda i razvoja (AKP) koja se oslanja na islam.

Edogan je na vlasti već deset godina tijekom kojih je transformirao gospodarstvo zemlje koje je bilo u krizi u najbrže rastuće gospodarstavo u Europi. I dalje je daleko najpopularniji političar u zemljio, no mnogi mu predbacuju autoritaran način vladanja.

Američki State Department izrazio je zabrinutost zbog velikog broja ozlije?enih prosvjednika, a Amnesty International i Europski parlament su tako?er izrazili zabrinutost zbog pretjerane upotrebe sile. Ministar unutarnjih poslova Muamer Guler je najavio istragu o navodno nerazmjernoj upotrebi sile. Prosvjedi su održani i u Ankari i Izmiru.

(Hina)

 

Dalje.com
1/0