4. SVIBNJA 2012. 21:12h

Ejup Ganić predlaže novu tužbu BiH protiv Srbije

Ejup Ganić

Foto

Svijet
0

Tekst

SARAJEVO - Ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu predlaže BiH da podigne novu tužbu protiv Srbije za agresiju jer je tužba jedino sredstvo protiv prekrajanja povijesti kako se ne bi rušili temelji svake buduće suradnje u regiji temeljene na ekonomskim načelima i širenju demokratskih procesa.

Ganić je ocjenio kako svi potezi koje provodi vodstvo iz Republike Srpske u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, dolaze u suradnji i prema nalogu Beograda te da sve provokacije vezane uz slučaj Dobrovoljačka su pokušaj da se kod mlade generacije stvori mit kako su za raspad Jugoslavije krivi svi drugi, a ne Srbija, i da se mlađem naraštaju Dobrovoljačka predstavi kao kosovski boj 20. vijeka.

- Sve nam ovo govori kako se institucije koje su stvorene tijekom Miloševićevog režima čvrsto drže tog fundamenta i to su temelji njihove sadašnje i buduće politike - kaže Ganić dodajući kako Srbija nastoji destabilizirati BiH putem Milorada Dodika, Crnu Goru putem Crkve i stranaka naklonjenih srpskom vodstvu, Kosovo putem nekoliko općina u sjevernom dijelu te države i Makedoniju podmetanjem svađe Albancima i Makedoncima.

Mediji u Srbiji koji prenose dijelove intervjua podsjećaju kako je Ejup Ganić jedna od osumnjičenih za Dobrovoljačku, ali ne navode kako ga je sud u Londonu oslobodio odbacujući zahtjev za uhićenjem Beograda, a isto se dogodilo i generalu vojske BiH Jovanu Divjaku na bečkom sudu. Tužiteljstvo BiH je u siječnju obustavilo istragu protiv njega, Jovana Divjaka i još 12 bivših vojnih i policijskih dužnosnika iz Sarajeva u slučaju Dobrovoljačka, navodeći da je utvrđeno kako oni nisu počinili ratni zločin nad vojnicima bivše JNA u Sarajevu u svibnju 1992.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!