18. KOLOVOZA 2013. 19:51h

Egiptaska vlada raspravlja o sudbini Muslimanskog bratstva

Foto

Svijet
0

Tekst

Od vojske podr┼żana egipatska vlada sastala u nedjelju kako bi raspravljala o krvavom sukobu s Muslimanskim bratstvom svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija u ozra─Źju proturje─Źnih izjava, od prijedloga za kompromis do poziva na borbu do smrti.
U govoru vojnim i policijskim ─Źasnicima ─Źelnik egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi obe─çao je obra─Źun sa svima koji koriste nasilje ali je i Mursijevim pristašama poru─Źio da u "Egiptu ima mjesta za sve", navodi se na Facebook stranici egipatske vojske.

Prije sastanka vlade liberalni zamjenik premijera Ziad Bahaa el-Din iznio je pomirljivi prijedlog, koji je agencija Reuters dobila na uvid, u kojem se zala┼że za okon─Źanje izvanrednog stanja objavljenog prošlog tjedna, politi─Źko sudjelovanje svih strana i jam─Źenje ljudskih prava, uklju─Źuju─çi pravo na slobodu okupljanja.

Njegova se incijativa, me?utim, ─Źini u suprotnosti sa stajalištem premijera Hazema el-Beblawija koji je sugerirao stavljanje izvan zakona 85 godina starog Muslimanskog bratstva.

"Nema pomirbe s onima ─Źije su ruke okrvavljene i koji su svoje oru┼żje okrenuli protiv dr┼żave i njenih institucija", rekao je Beblawi novinarima u subotu.

Jedan srednje rangirani ─Źasnik snaga sigurnosti, koji je tra┼żio ostati neimenovan, Reutersu je rekao da ne─çe biti popuštanja u borbi protiv Muslimanskog bratstva, bez obzira na bilo kakve politi─Źke prijedloge ili me?unarodne kritike.

"Imamo podršku naroda. Svi su sada protiv njih jer tu skupinu vide kao naoru┼żanu teroristi─Źku organizaciju bez budu─çnosti u politici", rekao je ─Źasnik.

Bratstvo, koje se nalazi pod sna┼żnim pritiskom otkako je policija uklonila njegove prosvjedne kampove u Kairu i ubila stotine njegovih pristalica, objavilo je ranije da planira nove prosvjedne povorke za vra─çanje na predsjedni─Źki polo┼żaj Muhameda Mursija, kojega je 3. srpnja svrgnula vojska.

Me?utim, kako javlja agencija France Presse, islamisti su otkazali ve─çinu svojih okupljanja za nedjelju iz "razloga sigurnosti" nakon što je glavni zapovjednik vojske al-Sisi pred vojnim i policijskim vrhom poru─Źio u nedjelju kako njegova zemlja ne─çe posustati suo─Źena s nasiljem islamista.

(Hina)

 

Dalje.com
1/0