16. LIPNJA 2012. 22:53h

Egipatske vojne vlasti naredile raspuštanje parlamenta

Foto

Svijet
0

Tekst

Vojne vlasti Egipta naložile su, u skladu s odlukom suda, raspuštanje parlamenta, rekao je jedan dužnosnik, što islamisti koji dominiraju u parlamentu osuđuje kao državni udar generala koji su preuzeli vlast po svrgavanju Hosnija Mubaraka.

Vrhovni ustavni sud u četvrtak je proglasio sastav donjeg doma parlamenta nelegalnim. Jedan dužnosnik ureda predsjednika parlamenta agenciji Reuters je u subotu rekao da je dan ranije feldmaršal Hussein Tantawi poslao pismo u kojem nalaže da se parlament raspusti te da se niti jednom njegovu članu ne dopusti ulazak u zgradu.

Muslimnaska braća, koji imaju najviše zastupnika u parlamentu po glasovanju održanom krajem siječnja, upozorili su da predstoje "opasni dani" i rekli da bi politička postignuća pobune u kojoj je 11. veljače 2011. svrgnut Mubarak mogla biti izbrisana. Braća kažu da se parlament može raspustiti samo općim refrendumom.

Nalog za raspuštanje skupštine "predstavlja državni udar protiv cijelog demokratskog procesa", rekla je ta skupina u izjavi objavljenoj na facebook stranicama stranke "Sloboda i pravda" (FJP).

FJP je u drugoj izjavi rekao da ta odluka pokazuje želju vojnog vijeća da "zaposjedne svu vlast unatoč volji naroda". (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!