18. KOLOVOZA 2013. 10:23h

Egipat: Poziv na nove prosvjede

Foto

Svijet
0

Tekst

Dan nakon što su sigurnosne snage iz d┼żamije u Kairu evakuirale stotine pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija islamisti su pozvali u nedjelju na nove prosvjede te se strahuje od novog nasilja nakon ─Źetiri dana sukoba s više od 750 mrtvih.

Ukupno je uhi─çeno 385 osoba koje su se zatvorile u d┼żamiju Al-Fath, a sigurnosne snage silom su ih evakuirale u subotu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema rije─Źima Muslimanskog bratstva više od tisu─çu osoba, me?u njima i ┼żena, bilo je u d┼żamiji od petka nave─Źer.

Pristaše predsjednika Mursija svrgnutog 3. srpnja akcijom mo─çne egipatske vojske, pozvale su na nove prosvjede u nedjelju poslijepodne kako bi osudile "dr┼żavni udar".

Mursijeve pristaše, na poziv Muslimanskog bratstva sudjelovali su u petak na Maršu gnjeva protiv sigurnosnih snaga koje su u srijedu rastjerale dva okupljališta Mursijevih pristaša. Pritom je u cijelom Egiptu ubijeno 578 osoba, najviše promursijevih ljudi, a vlada postavljena od vojske uvela je izvanredno stanje i policijski sat.

Smatra se da je srijeda bila najkrvaviji dan u Egiptu nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka u velja─Źi 2011.

Više od tisu─çu ljudi, uglavnom promursijevih pristaša, ubijeno je od kraja lipnja u sukobima sa snagama reda i protivnicima Mursija.

Egipat je postao duboko podijeljena zemlja izme?u pristaša islamista iz ─Źijih je redova Mursi, izabran na prvim demokratskim predsjedni─Źkim izborima, te Egip─çana koji ┼żele svjetovnu vlast i optu┼żuju Muslimansko bratstvo da im ┼żeli ukrasti revoluciju.

Prijelazna vlada opravdava svoju akciju borbom protiv terorizma, no u subotu je najavila da Muslimanskoj bra─çi ima mjesta u tranziciji, ali samo onim ─Źlanovima koji nisu okrvavili ruke.

Zapadne zemlje ve─çinom pozivaju sve strane u Egiptu na krajnju suzdr┼żanost i mir, no vlada Bolivije (ljevica) je vojno-policijsku represiju nazvala genocidom, a Kuba osudila "smrt nedu┼żnih civila".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon osudio je pretjeranu uporabu sile prema prosvjednicima, a isto je u─Źinio i Londnon.

Njema─Źki šef diplomacije Guido Westerwelle pozvao je na "dijalog sve politi─Źke snage" i upozorio da u protivnom Egiptu "prijeti gra?anski rat".

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u subotu Vije─çe sigurnosti UN-a, Europsku uniju i Organizaciju islamske suradnje jer nisu osudile represiju egipatskih vlasti nad prosvjednicima.

Jordan i Saudijska Arabija koja je u Egipat poslala tri poljske bolnice, stale su uz egipatsku vladu protiv "terorista".

 

 

(Hina)
 

Dalje.com
1/0