13. LISTOPADA 2013. 11:38h

Dva milijuna muslimana na hadžu u Meki

Foto

Svijet
0

Tekst

Oko dva milijuna muslimanskih hodočasnika počelo se u nedjelju okupljati u Meki povodom godišnjeg hodačašća - hadža.

Hodočasnici su pristigli u dolinu Mina cestovnim putem, vlakovima ili pješke, gdje će se odmarati i moliti, a potom će se u ponedjeljak okupiti na gori Arefat, nedaleko od Meke na kojemu je prije 14 stoljeća prorok Muhamed održao posljednju propovijed kako bi molili i zazivali Boga da im udijeli oprost.

Saudijska Arabija je angažirala više od 100.000 vojnika i policajaca kako bi osiguravala red i sigurnost te je upozorila da neće dopustiti političku instumentalizaciju skupa na kojem je svaka politička manifestacija zabranjena.

Broj hodočasnika iz stranih zemalja je u odnosu na prošlogodišnji hadž u padu. Rijad je zbog straha od epidemije virusa MERS ograničio dolazak hodočasnika iz inozemstva. MERS koji je u svijetu usmrtio 60 ljudi, od kojih 51 osobu u Saudijskoj Arabiji

 

 

(Hina)
 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!