18. PROSINCA 2014. 19:59h

Dok Moskva svojata Krim EU poziva Putina na radikalnu promjenu

Vladimir Putin

Foto

Svijet
0

Tekst

Europska unija mora shvatiti da je Krim "neotu?ivi dio" Rusije, odgovorila je ruska diplomacija na nove sankcije Bruxellesa koji pak poziva u ─Źetvrtak ruskog predsjednika Vladimira Putina na suradnju i radikalnu promjenu stajališta prema ostatku svijeta.

Europska unija je ranije u ─Źetvrtak, prije po─Źetka summita, objavila zabranu svih europskih investicija, usluga i trgovine s Krimom i Sevastopoljem ─Źime je poja─Źala ranije uvedene sankcije usmjerene protiv ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala.

"Krim je "neotu?ivi dio" Rusije i "podsje─çamo EU da je naše pravo na primjeren na─Źin odgovoriti na takozvane mjere ograni─Źenja protiv ruskih gra?ana", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Prije summita u Bruxellesu visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini progovorila je o ruskoj financijskoj krizi izazvanoj padom cijena nafte i sankcijama te posljedi─Źno dramati─Źnim padom vrijednosti nacionalne valute, rublja.

To nije dobra vijest ni za ruske gra?ane, niti za Ukrajinu, ni Europu ni ostatak svijeta, rekla je Mogherini.

"Predsjednik Putin i rusko vodstvo trebali bi ozbiljno razmisliti o potrebi radikalne promjene njihova stajališta prema ostatku svijeta te prihvatiti kooperativniji na─Źin", ocijenila je.

U današnjem nestabilnom svijetu suo─Źenom s krizama treba "graditi konstruktivan odnos" i o─Źito treba po─Źeti od Ukrajine, dodala je.

Europljani i poduze─ça koja imaju sjedište u EU-u ne mogu kupovati nekretnine na Krimu, financirati tamošnja poduze─ça ili pru┼żati bilo kakve usluge, a od 15. o┼żujka europski brodovi, uklju─Źuju─çi kruzere, ne─çe smjeti uplovljati u luke na Krimu, osim u slu─Źaju hitne potrebe, odlu─Źio je EU.

 

 

Dalje.com
1/0