19. SIJENJA 2013. 10:03h

Dok ga ne popravi: Boeing zaustavio isporuku Dreamlinera

Foto

Svijet
0

Tekst

Američka tvornica zrakoplova Boeing obustavila je isporuke novih 787 Dreamlinera dok se ne riješi problem s litijskom baterijom zrakoplova.

Boeing je u priopćenju za javnost objavio da će nastaviti proizvoditi te zrakoplove, ali ih neće isporučivati dok se problem ne riješi.

Svih 50 Boeingovih 787 Dreamlinera u komercijalnoj uporabi prizemljeno je nakon prisilnog slijetanja letjelice japanske kompanije All Nippon Airways zbog pregrijavanja litijske baterije.

Nećemo isporučivati Dreamlinere sve dok nam Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) ne da zeleno svjetlo da je problem riješen, navodi se u priopćenju.

Zrakoplov Boeing 787 Dreamliner neće ponovno letjeti dok vlasti ne budu "tisuću" uvjerene da je siguran, izjavio je ranije u petak američki ministar prometa Ray LaHood.

On je rekao da ne može prognozirati kada će Boeing 787 dobiti odobrenje da ponovo leti. Američka uprava za civilno zrakoplovstvo u srijedu je privremeno prizemljila te zrakoplove nakon što je zbog kvara jedan od Boeinga 787 morao prisilno sletjeti u Japanu. LaHood je rekao da nadležne službe pažljivo provjeravaju litijske baterije koje su se u nekoliko prilika pregrijale.

Američke, japanske i indijske vlasti odlučile su u četvrtak privremeno zabraniti letove Boeinga 787 Dreamlinera nakon više incidenata, uključujući i curenje goriva, pucanje prozora u kokpitu i problema s kočnicama, što predstavlja težak udarac za američku tvrtku koja tvrdi da je uvjerena u sigurnost svoje letjelice. Me?utim, pregrijavanje litijske baterije dosad je najopasniji problem. (Hina)

 

Dalje.com
1/0