21. TRAVNJA 2012. 20:56h

Divjak: Dobrovoljačka je završena stvar, treba stati na kraj provokacijama

jovan divjak

Foto

Svijet
0

Tekst

Bivši ratni general Armije BiH Jovan Divjak izjavio je, povodom najava iz Banja Luke da će 3. svibnja ponovno obilježiti godišnjicu stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kako treba "stati na kraj provokacijama" jer je ovaj slučaj "završena stvar", javlja agencija Tanjug, a prenose brojni mediji u Srbiji koji podsjećaju kako je Jovana Divjaka austrijsko pravosuđe prošle godine odbilo izručiti Srbiji i odbacilo sve optužbe protiv njega u vezi s ovim slučajem. Slično je reagiralo i britansko pravosuđe kada nije izručilo ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića kojega je Srbija optuživala za isti slučaj.

U Dobrovoljačkoj ulici 3. svibnja 1992. poginula su, prema srpskim tvrdnjama, 42 pripadnika bivše JNA kada su se povlačili iz jedne sarajevske vojarne dok bošnjačka strana spominje nekoliko poginulih. Divjak drži kako je tužiteljstvo BiH trebalo zaključiti ovaj slučaj pa ne bi dolazilo do napetosti između Bošnjaka i Srba uoči svakog 3. svibnja.

- Sve dok je tako, imat ćemo obilježavanja i provokacije koje će se nastaviti svake godine. Tužiteljstvo BiH to mora okončati i jasno podvući crtu, da ne kažem zabraniti - drži Divjak dodajući kako "u Dobrovoljačkoj ulici više nije problem obilježavanja navodnog zločina, nego što u RS ne žele prihvatiti odluke Tužiteljstva BiH i Međunarodnog suda pravde u Haagu".

- Sve dok je tako, dok se negiraju Tužiteljstvo BiH i Haag, to je provokacija - rekao je Divjak za sarajevski Dnevni avaz te podsjetio kako je tužiteljstvo BiH u siječnju ove godine obustavilo istragu u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 osumnjičenih, među kojima je bio i Jovan Divjak.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!