21. KOLOVOZA 2015. 11:43h

DIPLOMATSKI SASTANCI Genscher je uvijek uz sebe imao pištolj

Hans Dietrich Genscher

Foto

Svijet
0

Tekst

Bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher otkrio je da je stalno uz sebe imao pištolj, čak i tijekom diplomatskih putovanja svijetom.

Genscher (88) izjavio je listu Sueddeutsche Zeitung u petak da se radilo o malom pištolju koji je mogao stati u džep.

Bio je ministar unutarnjih poslova bivše Zapadne Njemačke od 1969.-1974., a nakon toga šef diplomacije do 1992.

"To mi je davalo sigurnost", rekao je. "Nema 100-postotne sigurnosti, a definitivno sam imao razloga za zabrinutost (zbog napada)", dodao je.

Njegovu 18-godišnju karijeru obilježila su stalna putovanja i polutajni susreti sa svjetskim čelnicima. Nošenje osobnog oružja nije uobičajeno u Njemačkoj i dopušteno je samo uz posebnu dozvolu.

Britanski tajni agenti otkrili su pištolj u Genscherovoj prtljazi kada je 1990. stigao u Škotsku na konferenciju NATO-a te ga pokušali oduzeti. Po riječima bivšeg ministra, odgovorio im je. "Ako to učinite, vraćam se doma!".

Gencsher kaže da su agenti naposlijetku popustili i dopustili mu da zadrži oružje.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!