14. OUJKA 2012. 20:02h

Dao ostavku u Goldman Sachsu: Više ih zanima osobna zarada,nego za klijente

Foto

Svijet
0

Tekst

Greg Smith dao je ostavku na mjesto izvršnog direktora u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs na način koji bi njegovim donedavnim poslodavcima mogao zadati pokoju glavobolju. Naime, u ostavci, objavljenoj u ni manje ni više nego New York Timesu, otkriva kako je tvrtku u kojoj je proveo skoro 12 godina napustio jer mu je bilo zlo zbog otrovnog i destruktivnog radnog okruženja koje je u njoj zavladalo.

Kako prenosi Daily Mail, Smith tvrdi kako upravu Goldman Sachsa više zanima zarađivanje novca za sebe nego za svoje klijente prema kojima imaju toliko malo poštovanja da ih u internim mailovima nazivaju "muppetima" te govore o tome kako će ih "odrati". Rođeni Južnoafrikanac posebno je upro prstom u glavnog izvršnog direktora Lloyda C. Blankfeina i predsjednika Gary D. Cohn koji su, tvrdi, izgubili nadzor nad kulturom tvrtke u svojoj smjeni.

Smith objašnjava da tako nije bilo u vrijeme njegova dolaska u tvrtku, kada je bio toliko ponosan svojim poslodavcem da se pojavljivao na poslovnim sajmima gdje je zapošljavao mlade ljude. Međutim, shvatio je da je vrijeme za odlazak kada im više nije mogao gledati u oči i reći kako je Goldman Sachs sjajno mjesto za rad.

U Goldman Sachsu reagirali su priopćenjem u kojemu izražavaju neslaganje sa Smithovim prijedlozima za poboljšanje situacije. "Mislimo da ćemo biti uspješni samo ako su naši klijenti uspješni", poručili su. No analitičari pozdravljaju Smithov istup i poručuju kako se nije trebao zaustaviti na svojoj tvrtki, već je trebao pokuditi cijeli Wall Street.

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!