13. LIPNJA 2012. 20:38h

Čović: U lipnju završavamo rekonstrukciju vlasti

Dragan Čović i Douglas McElhaney

Foto

Svijet
0

Tekst

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu za medije u Mostaru da će do kraja lipnja doći do rekonstrukcije vlasti u BiH na više razina i da će novu koaliciju uz dva HDZ-a činiti SDP i Savez za bolju budućnost BiH, koje će iz vlasti izbaciti SDA, HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak.

"U lipnju ćemo završiti rekonstrukciju vlasti. Imamo jasno razrađen plan i način na koji je moguće promijeniti vlast od županija, preko Federacije BiH do državnog vijeća ministara", rekao je Čović.

On je najavio da će u petak zajedno sa čelnicima HDZ-a 1990. Božom Ljubićem, SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i SBB BiH Fahrudinom Radončićem potpisati sporazum o uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH.

"U ovome tjednu će se pokrenuti mehanizam za rekonstrukciju vlade Federacije BiH", rekao je Čović.

Po njegovim riječima nova koalicija ima potporu natpolovične većine od 56 zastupnika u zastupničkom domu Federacije BiH, no izrazio je očekivanje da će dužnosnici pojedinih stranaka blokirati promjenu vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH dodao je da je razrađen scenarij i za blokada koje će biti otklonjene smjenama predsjednika Federacije i dvoje zamjenika.

SDP BiH raskinuo je koalicijski sporazum sa SDA nakon što je ova stranka glasovala protiv državnog proračuna za 2012. godine, te je postigao sporazum sa Savezom za bolju budućnost BiH. U međuvremenu je SDP smijenio dužnosnika SDA iz četiriju županija u Federaciji BiH. U srijedu su imenovana nova vlada Tuzlanske županije iz kojke su isključeni ministri SDA. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!