22. KOLOVOZA 2012. 13:08h

Correa: Assangeov slučaj u Latinskoj Americi ne bi se smatrao zločinom

Foto

Svijet
0

Tekst

 Ekvadorski predsjednik Rafael Correa izjavio je da osnivač Wiki Leaksa Julian Assange treba odgovoriti na optužbe dviju Šveđanki za seksualne napade, ali smatra da se taj slučaj u Latinskoj Americi ne bi smatrao zločinom, piše u srijedu britanski Guardian.

Britanska vlada inzistira na istrazi optužbi protiv Assangea za seksualne prijestupe. Ona želi udovoljiti sudskom zahtjevu za izručenjem Assangea Švedskoj, a Assange niječe optužbe.

Correa također smatra da Assange treba odgovoriti na optužbe.

"Ne želim suditi o navodima koji nisu dokazani i koji se ni u kom slučaju u Latinskoj Americi ne bi smatrali zločinom", kazao je Correa pred novinarima u Guiyaquilu.

"Nikada nije bila namjera ekvadorske vlade niti Juliana Asssangea da ne odgovori na te navode".

Ekvador je predložio da švedski istražitelji ispitaju Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i rekao je da će podržati njegov odlazak u Švedsku ako dobije jamstva britanske vlade da neće biti izručen SAD-u.

Assange (41) strahuje da bi u slučaju izručenja iz Velike Britanije u Švedsku mogao potom biti izručen u SAD, gdje bi mogao odgovarati za to što je na WikiLeaksu objavio stotine tisuća povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata i čak biti osuđen na smrt. U SAD-u je za odavanja državne tajne predviđena i smrtna kazna.

Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Ekvador mu je 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu ne želi dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije. (Hina)

 

Dalje.com
1/0
  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!